Ovaj recept je vjerovatno nastao spajanjem talijanske i francuske kuhinje. U svakom slučaju radi se o jelu kojeg obožavaju djeca i mladi i stari.
Dakle zapečene palačinke su pravi izbor!
Za palačinke:
- 250 gr brašna
- 3 žumanjca
- 2 – 3 dcl mlijeka i vode
- bešamel sos
- 1 l mlijeka
- 80 gr brašna
- 80 gr maslaca
- malo naribanog oraščića
- malo soli, bibera
- šaka svježe naribanog parmezana
Smjesa za punjenje palačinki:
- 500 gr špinata
- 200 – 300 gr skute, kravljeg sira
- šaka parmezana
- jedno jaje
- malo oraščića, soli, bibera
- 30 gr maslaca
Potrebno vrijeme za pripremu jela: 60 – 75min
Najprije umijesiti palačinke od žumanjaca, brašna, mlijeka i vode, posoliti te ih ispeći kao obično. Idealno je da tava nije prevelika, ali u svakom slučaju kasnije ih treba isjeći na komade dugačke 8 – 10 cm.
Bešamel: Rastopiti maslac, dodati brašno i miješati dok ne počne pjeniti. Tada polako dodavati hladno mlijeko i kuhati desetak minuta. Pred kraj dodati soli, bibera i svježe mljevenog oraščića. Staviti sa strane i kad se prohladi dodati šaku svježe naribanog parmezana.
Smjesa za punjenje: Očistiti, oprati špinat i grubo ga narezati.
U malo dubljoj tavi staviti maslac i špinat, posoliti i pustiti da se na jačoj vatri skuva.
Ako je potrebno stavite poklopac u početku, ali ga skinite kada špinat pusti vodu jer ona mora potpuno iskuhati.
Kada se smjesa malo ohladila, umiješajte skutu, jaje, šaku svježe naribanog parmezana, oraščić i sve dobro izmješajte. Probajte da li treba dodati soli. Pripremite vatrostalnu posudu ili pekač u koji ćete slagati zamotane palačinke. Namazati pekač maslacom i na dno staviti sloj bešamela.
Palačinke izdašno namazati smjesom od špinata i skute, zatim dodati kašiku bešamela i premazati smjesom za punjenje. Zarolati i ako je potrebno izrezati zarolanu palačinku na komade od 8 – 10 cm.
Slagati palačinke jednu pored druge. Ostatak bešamela bogato namazati na palačinke i paziti da uđe između svake od njih.
Posuti parmezanom i staviti još ponegdje komadiće maslaca. Staviti u zagrijanu rernu na 200 stepeni i peći petnaestak minuta dok se ne uhvati fina korica.
Pročitaj više: Palačinka je slastica obično napravljena od mlijeka, jaja, brašna i soli.
Predlažemo: Recept : Čoko-kokos punjene datule ili hurme, po recepturi naturally_sweet_life