Kupus je namirnica prisutna u kuhinji čitave naše regije. Bogat je vitaminima C i K i savršena je zimska i proljetna namirnica.
Proljetni kupus izvrstan je na salatu, jesenski svježi možete dinstati ili peći u rerni, dok kiseli kupus možete poslužiti kao prilog uz neka kuhana jela.
Vrlo je popularno povrće visoke biološke i niske kalorijske vrijednosti (24 kcal na 100 g), a prosječno sadrži: 92,52% vode; 1,21% proteina; 0,18% masti i 2,3% dijetetskih vlakana.
Dobar je za probavu.
Recept:
Sastojci:
1 glavica kupusa - luk, mrkva - lovorov list - so, suhi začin, biber - crvena paprika - česna bijelog luka 100 ml parajadz piraa
Priprema: Kupus isjeći na krupnije komade, potom isjeći i ostalo povrće. Redati u tepsiju prvo kupus, zatim, povrće, pa posuti začinima, nakon toga dodati teletinu koju smo ranije skuhali, preliti sa 250 ml telećeg temeljca i 250 ml vode i na kraju pokriti ostatkom kupusa.
Peći pokriveno u rerni sat vremena na 200 stepeni. Potom izvaditi tepsiju dodati 100 ml paradajz pirea i ponovo vratiti u rernu na pola sata. Kad je kupus mekan jelo je kuhano.
Slične vijesti: Recept: Kroketi od krumpira s mljevenim mesom