Omiljena slastica idealna uz kafu ili čaj. Štrudla za koje ne morate čekati da tijesto nadođe.
Štrudla sa džemom od šljiva tradicionalna je slastica u mnogim krajevima.
U novije doba pravi se i s Nutellom i sličnim proizvodima, međutim štrudla s filom od višanja ili šljiva je jedna od najpopularnijih.
Najvažnije od svega je brza i laka priprema
Sastojci:
2 jaja
200 g šećera
200 ml ulja
200 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
brašno po potrebi ( cca 1/5 kg brašna)
Priprema:
Umutiti sve sastojke i dodavati brašno u koji ste istresli prašak za pecivo. Lagano miješati i dodavati brašno dok ne dobijete tijesto koje možete oblikovati. Ni previše tvrdo ni previše mekano.
Pošto je ovo štrudla s praškom za pecivo, ne morate čekati da tijesto odstoji, ali ukoliko imate vremena, možete pustiti da se tijeto "odmori" 10-tak minuta.
Podjeliti tijesto na 4 dijela, oblikovati loptice i svaku razvaljati i premazati džemom od šljiva. Mnogo je ljepše kad je džem sa krupnijim komadima.
Zarolati u štrudlu i peći u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni 35-40 min ovisno o pećnici.
Pogledajte Video:
Pročitajte više: Recept:Brownie okus fantazije (VIDEO)