Poznato je kako hrana koju jedemo ima veliki utjecaj na naše zdravlje, podiže nivo energije, daje nam snagu i izdržljivost, jača imunitet i pomaže da se borimo protiv raznih bolesti. Ali, nije sva hrana jednako kvalitetna.
Postoje i nezdrave namirnice, odnosno, ultraprerađen hrana koja sadrži vrlo malo ili nimalo hranjivih tvari.
Pod ovom hranom se misli na zaslađena pića, slatke i slane grickalice, mesne proizvode, smrzmuta jela i slično.
Iako je prerađena hrana u većini slučajeva vrlo praktična, jeftina i brza za pripremu, ne sadrži gotovo nikakve hranjive tvari koje bi bile potrebne našem organizmu, već u sebi ima arome, konzervanse, aditive, bojila, emulgatore i druge umjetne dodatke.
Istraživanje provedeno na Univerzitetu u Floridi pokazalo je da ova hrana može biti uzrok pojave depresije kod ljudi koji s njom pretjeruju te je konzumiraju nekoliko puta sedmično. Stručnjaci su pratili ukupno 10.359 odraslih ljudi starijih od 18 godina i otkrili da su oni koji su konzumirali više ultraprerađene hrane pokazivali češće simptome depresije i anksioznosti od onih koji tu hranu jedu rijetko ili je uopće ne jedu.
- Ultraprerađena hrana zbog visokog udjela šećera, masnoće i soli ima manju nutritivnu vrijednost, a također i povećan broj kalorija koji negativno djeluju na raspoloženje ljudi. Mogu biti razlog pojave depresije, ali i ozbiljnijih mentalnih poremećaja - navodi profesor medicine i autor studije Eric Hecht. (Faktor)
Pročitajte više: Bolja ishrana i redovno vježbanje poboljšat će krvni pritisak