Tufahija (arapski: tuffah - jabuka) je tradicionalna slastica porijeklom iz Perzije koja je osvojila nepce mnogih u Bosni i Hercegovini tako da se vremenom udomaćila i postala jedan od omiljenih kolača.
Tuffah na arapskom jeziku znači jabuka odakle je i izveden naziv za tufahije. Recept za pripremu ove poslastice su u Bosnu doneli Turci.
Osnovni sastojci za tufahije su: jabuke, orasi, šećer...
Prenosimo vam recept Kuharice Čarobnice Kuharice koji je obogaćen još nekim dodacima.
Sastojci:
300 gr šećera
100 gr smeđeg sećera
400 ml vode
Jabuka po želji 5/6/7 količina smjese dovoljno za 7 jabuka.
Vanilin šećer staviti u šerpu da se uagdi sa kriškom limuna.
Oguliti jabuke sredinu skloniti i ubacitiu agdu, na način da ih okrećete s obje strane. Kad budu polumeke vaditi ih.
Za fil je potrebno:
100 gr mljevenih oraha
50gr lješnjaka
5 štangli plazme mljevene sve ujediniti i umjesiti sa par kašika agde ujediniti i filovati tuhahije.
Ukrasiti po želji.
Pročitajte više: Recept: Tufahije, tradicionalni kolač
Pratite nas na Facebook akter.ba - Recept: Tufahija omiljena slastica bosanske kuhinje