Koristite sezonsko voće i pravite omiljene slastice.
Donosimo vam recept za lisnatu pletenicu od višanja.
Sastojci:
- 1 list lisnatog tijesta
- 170 g krem sira sobne temperature
- 1/4 šolje šećera u prahu
- 1/2 kašičice ekstrata vanile
- 300 g višanja (očišćenih)
- 1 razmućeno jaje
Glazura:
- 1/2 šolje šećera u prahu
- 1 ili 2 kašike mlijeka
Priprema:
- Krem sir, šećer u prahu i aromu vanile umutite. Lisnato tijesto malo rastanjite oklagijom (stavite ga odmah u pleh na pek papir), pa uzdužno samo po sredini tijesta razmažite fil. (kao na slici)
- Preko fila stavite višnje.
- Sada tijesto koje nije pokriveno filom zasijecite sa obje strane praveći proreze debljine oko 1 cm, pa preklapajte naizmenično preko dijela gde je fil.
- Formiraćete pletenicu.
- Premažite jajetom, a kada se ispeče namažite glazurom, koju ste napravili mješavinom mlijeka i šećera u prahu.
- Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta, ili dok pletenica ne dobije zlatnu boju.
Prijatno!
Pročitajte više: Recept: Savršena krempita
Pratite nas na Facebook akter.ba -Recept: Lisnata pletenica od višanja