Prijatelj našeg zdravlja naturally_sweet_life_ poručuje:
Avokado će vam pomoći u regulaciji apetita jer ćete dulje zadržati osjećaj sitosti. Osim što je ukusan i smanjuje žudnju za grickalicama posebno u ovom periodu izolacije, stabilizira razinu šećera u krvi, a istovremeno ubrzava rad metabolizma.
Ako ste ljubitelj avokada, vrijeme je da i sami isprobate neki slatki recept s njim. Preporucujem da se odlučite koristiti sirovi, neprerađeni kakao prah, jer ćete dobiti i dozu antioksidativnih prednosti. Avokado čokoladna torta je moja preporuka.
Avokado čokoladna torta
Sastojci:
2 veća ili 3 srednja avokada;
100 grama badema (alternativa orasi, lješnjaci / ili kombinacija);
2 supene kašike kokos maslaca;
prstohvat soli;
4 supena kašike erytrita (alternativa stevia; xylitol; ili - 8 datulja (hurmi) očišćenih od koštica i samljevenih u glatku smjesu);
6 supene kašike nezaslađenog kakaa u prahu;
1 čajna kašikica ekstrakta vanilije;
200 ml kokos mlijeka (čvršći dio u konzervi) - alternativa 100 ml badem mlijeka ili kokos tečnog mlijeka.
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 180 C. Pripremiti kalup promjera 16 cm (ili drugi manji koji imate); premazati ga kokos maslacem. Bademe samljeti u multipraktiku zajedno s kokos maslacem.
3 supene kašike zaslađivača po želji i prstohvatom soli. Prebaciti u kalup te utisnuti ravnomjerno rukama ili manjom časom. Podlogu peci 10-tak minuta dok lagano ne porumeni. Izvaditi iz pećnice te ostaviti da prohladi. Avokado očistiti, prebaciti u multipraktik / ili blender, dodati 3 supene kašike zaslađivača po želji, nezaslađeni kakao, kokos mlijeko i 1 čajnu kašikicu ekstrakta vanilije za ravnotežu čokoladnog okusa. Sve izblendati u gustu jednoliku smjesu, prebaciti u kalup te ostaviti u frižider nek se hladi 2-3 sata. Prije serviranja ukrasiti po želji sjeckanom čokoladom ili šumskim voćem.
Pogodno za dijabetičare
Prijatno!
Pročitajte više: Biskvit torta: Čoko lješnjak s narandžom