Biskvit torta: Čoko lješnjak s narandžom

Screenshot 2021-03-01 174022 2
Foto:Instagram

Čoko - lješnik biskvit torta by naturally_sweet_life_

Čoko lješnjak biskvit torta s narančom
bez dodatka brašna; šećera mliječnih proizvoda; glutena!

Sastojci:

* 180 grama mljevenih lješnjaka;
* ribana korica jedne narandže;
* 4 jaja srednje veličine;
* 120 grama xylitola (ili nekog drugog zaslađivača po želji);
* 1 pakiranje prakša za pecivo;
* prstohvat soli;
* za punjenje: domaća nutela; (recept za nutelu u nastavku ovog recepta)
* za ukras: xylitol u prahu; šaka sjeckanih lješnjaka - ili po vlastitom izboru.

Priprema  
Pećnicu zagrijati na 180 C. Pleh za pečenje cca 18-20 cm, obložiti papirom za pečenje.Odvojiti bjelanca od žumanjca. Bjelanca umutiti u snijeg s prstohvatom soli. Žumanjca umutiti s xylitolom. U posebnoj posudi pomiješati mljevene lješnjake, prašak za pecivo i ribanu koricu narandže. Umjesati u umućena žumanjca, te na kraju dodavati umućena bjelanca u 2/3 navrata. Ne miksati nego umiješati lagano špatulom. Jedan dio pripremljene smjese sipati u pleh za pečenje. Na njega dodati 3/4 supene kašike domaće nutele, a potom na kraju prestali dio pripremljene smjese.

Peći 40-45 minuta ovisno o jačini i vrsti pećnice. Ne vaditi iz kalupa dok se ne prohladi. Sredina biskvita će se spustiti. Prebaciti na posudu po želji te posuti/ukrasiti po vlastitom izboru - sjeckanim lješnjacima; mljevenim xylitolom; ribanom koricom naranče ili kriškama naranče

Recept za domaću nutelu:

Domaća nutela

Sastav: 2 šolje lješnjaka (po mogućnosti sirovog)

2/3 šolje Stevie

1/4 šalice kakao praha (nezaslađenog)

1-2 kašike maslinovog ulja (ili bilo kojeg blagog tečnog ulja po izboru)

1 kašičica ekstrakta vanilije

Foto: Instagram

Priprema:

Zagrijte rernu na 170 stepeni C. Lim obložite papirom za pečenje. Posložite lješnjake u jedan sloj na lim za pečenje. Pecite 8-10 minuta, dok ne postanu smeđe i mirisne.

Stavite lješnjake u veću posudu ili posudu s poklopcem. Snažno protresite da biste uklonili tanku ljusku. Ponovite postupak po potrebi, ostavljajući na stranu lješnjake kojima su već uklonjene ljuske, dok se većina kora ne skine. Alternativno, trljajte lješnjake u presavijenoj krpi da biste uklonili ljuske. Stavite oguljene lješnjake u blender velike snage.

Blendajte 1-3 minute, stružući stranice blendera po potrebi, dok ne vidite da lješnjaci pustaju masnoću. Zatim formirajte glatki maslac od lješnika.

Dodajte Steviju u prahu, kakao u prahu, maslinovo ulje (započnite sa 1 kašikom (15 ml)) i ekstrakt vanilije. miksati dodatnih 1-2 minute, dok namaz ne postane gladak i sjajan. Ako je namaz gušći nego što biste željeli, možete dodati malo više maslinovog ulja, po kašičicu, i ponovo miksati dok ne postignete željenu konzistenciju. Slično tome, možete dodati još zaslađivača po ukusu ako želite.


Pogodno za dijabetičare

Prijatno!

Izvor: brzirecepti.info

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)