Čoko - lješnik biskvit torta by naturally_sweet_life_
Čoko lješnjak biskvit torta s narančom
bez dodatka brašna; šećera mliječnih proizvoda; glutena!
Sastojci:
* 180 grama mljevenih lješnjaka;
* ribana korica jedne narandže;
* 4 jaja srednje veličine;
* 120 grama xylitola (ili nekog drugog zaslađivača po želji);
* 1 pakiranje prakša za pecivo;
* prstohvat soli;
* za punjenje: domaća nutela; (recept za nutelu u nastavku ovog recepta)
* za ukras: xylitol u prahu; šaka sjeckanih lješnjaka - ili po vlastitom izboru.
Priprema
Pećnicu zagrijati na 180 C. Pleh za pečenje cca 18-20 cm, obložiti papirom za pečenje.Odvojiti bjelanca od žumanjca. Bjelanca umutiti u snijeg s prstohvatom soli. Žumanjca umutiti s xylitolom. U posebnoj posudi pomiješati mljevene lješnjake, prašak za pecivo i ribanu koricu narandže. Umjesati u umućena žumanjca, te na kraju dodavati umućena bjelanca u 2/3 navrata. Ne miksati nego umiješati lagano špatulom. Jedan dio pripremljene smjese sipati u pleh za pečenje. Na njega dodati 3/4 supene kašike domaće nutele, a potom na kraju prestali dio pripremljene smjese.
Peći 40-45 minuta ovisno o jačini i vrsti pećnice. Ne vaditi iz kalupa dok se ne prohladi. Sredina biskvita će se spustiti. Prebaciti na posudu po želji te posuti/ukrasiti po vlastitom izboru - sjeckanim lješnjacima; mljevenim xylitolom; ribanom koricom naranče ili kriškama naranče
Recept za domaću nutelu:
Domaća nutela
Sastav: 2 šolje lješnjaka (po mogućnosti sirovog)
2/3 šolje Stevie
1/4 šalice kakao praha (nezaslađenog)
1-2 kašike maslinovog ulja (ili bilo kojeg blagog tečnog ulja po izboru)
1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte rernu na 170 stepeni C. Lim obložite papirom za pečenje. Posložite lješnjake u jedan sloj na lim za pečenje. Pecite 8-10 minuta, dok ne postanu smeđe i mirisne.
Stavite lješnjake u veću posudu ili posudu s poklopcem. Snažno protresite da biste uklonili tanku ljusku. Ponovite postupak po potrebi, ostavljajući na stranu lješnjake kojima su već uklonjene ljuske, dok se većina kora ne skine. Alternativno, trljajte lješnjake u presavijenoj krpi da biste uklonili ljuske. Stavite oguljene lješnjake u blender velike snage.
Blendajte 1-3 minute, stružući stranice blendera po potrebi, dok ne vidite da lješnjaci pustaju masnoću. Zatim formirajte glatki maslac od lješnika.
Dodajte Steviju u prahu, kakao u prahu, maslinovo ulje (započnite sa 1 kašikom (15 ml)) i ekstrakt vanilije. miksati dodatnih 1-2 minute, dok namaz ne postane gladak i sjajan. Ako je namaz gušći nego što biste željeli, možete dodati malo više maslinovog ulja, po kašičicu, i ponovo miksati dok ne postignete željenu konzistenciju. Slično tome, možete dodati još zaslađivača po ukusu ako želite.
Pogodno za dijabetičare
Prijatno!
Izvor: brzirecepti.info