Kako čuvati krompir tako da traje mjesecima

fotokris/Getty Images
fotokris/Getty Images

Postoji razlog zašto se krompir prodaje u vrećama svugdje u supermarketima: može se pripremiti na najrazličitije načine i - za razliku od većine proizvoda - zadržati će tjednima ili čak mjesecima. I dok je krompir u cjelini prilično elastičan, postoje dobri i pogrešni načini za njegovo skladištenje.
Koliko traje krompir?


Rok trajanja krompira zaista ovisi o načinu skladištenja. Svježi krompir bez mrlja koji se drži u idealnim uvjetima može se držati nekoliko mjeseci. Ako se krumpir skladišti iznad 12 stepeni , brže će dehidrirati, smanjujući mu rok trajanja. Čak i pod manje od idealnih uvjeta, škrobni gomolj često se zadržava nekoliko tjedana.

Krompir nikada ne čuvajte u frižideru


Čuvanje krompira u hladnjaku veliko je ne-ne. "Kada se prehladi, sadržaj škroba pretvara se u šećer, stvarajući ovo povrće slađeg okusa i mijenjajući način na koji je izveden kada se kuva", kaže Muir.

Čak i ako je vaš dom previše topao za idealno skladištenje krumpira, postići ćete bolje rezultate zalijepljujući pudere na najhladnije i najtamnije mjesto koje možete naći nego što se odlučite za hladnjak.

Konverzija škroba u šećer je i razlog zašto se ne zamrzava baš najbolje. Ako želite koristiti zamrzivač za dugotrajno skladištenje, narežite ili nasjeckajte i blanširajte ga prije zamrzavanja za najbolje rezultate. Obavezno ih pustite da se potpuno ocijede prije zamrzavanja i upotrijebite u roku od nekoliko mjeseci.

Možete li zajedno čuvati krompir i luk?


Vjerovatno ste čuli da se krompir i luk nikada ne smiju čuvati zajedno, a uobičajeni kuhinjski savjet zaista je činjenica utemeljena na nauci. Držite svoje dragocjeno povrćepodalje od bilo kakvih proizvoda koji emitiraju etilen, a koji ne uključuju samo luk, već i jabuke i banane. Plin će stariti i uzrokovati njegovo brže nicanje nego da je bio uskladišten daleko od ovog voća i povrća.

Je li proklijali krompir siguran za jelo?


Iako je ubran, krumpir je još uvijek živ, pa "bez obzira na to što radite, i dalje će nicati", kaže Muir. "Dobra vijest je da nicanje nije loše, to je prirodan proces. Ako vidite malo klice, jednostavno ga odaberite. Krumpir je još uvijek siguran za jelo." Pravilno skladištenje krompira pomoći će mu da previše ili prebrzo nikne.

Možete li jesti zeleni krompir?


Ako je vaš krumpir pozelenio, to je vjerojatno zbog izlaganja svjetlosti i trebali biste pronaći tamnije mjesto za skladištenje. U redu je malo zazelenjavanja, samo obrežite zelenu koru najbolje što možete i skuhajte kako je planirano. Ako je pozelenio, najbolje je da ga izbacite i učite na svojim greškama.

Pogoršava li se krompir?


Kako možete znati kada je krompir prošao najbolje? Stisni malo. Ako j mekan i / ili naboran, loše je. Potpuno zeleni krumpir također treba baciti, zajedno sa svim gustinima koji imaju neugodan miris.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)