Ne morate otići u zabavni park u Americi, kako biste osjetili slatku aromu cimeta churrosa. Dobra vijest je da ove ukusne poslastice možete napraviti i u udobnosti vlastitog doma!
Sastojci
- 1 šolja vode
- 5 kašika putera
- 2 kašike bijelog šećera
- Dosta šećera sa cimetom
- Puno biljnog ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 šolja brašna
- 2 jaja
- 1 kašičica košer soli
Priprema
Stavite veliku posudu na umjerenu vatru, a zatim dodajte vodu, šećer i maslac. Kad ih prokuhate, pa i vaniliju. Isključite vatru, a zatim dodajte brašno i sol. Sve zajedno miješajte dok ne dobijete gustu konzistenciju. Ostavite da se smjesa ohladi. Kad se ohladi, umutite jedno po jedno jaje. Prebacite cijelu smjesu u vrećicu za šlag (koja ima otvor).
Duboku posudu napunite uljem do pola i ostavite da se ulje zagrije. Vrlo pažljivo iscijedite mješavinu iz vrećice za šlag u ulje koje je dobro zagrijano, reući tijesto dužine prsta (ili koju god dužinu odaberete). Kada tijesto zaroni u ulje pretvoriti se u churros. Ostavite ih da se prže do zlatne boje. Kad završi, prebacite svaki churros u zasebnu zdjelu napunjenu šećerom i cimetom. Stavite na rešetku za hlađenje da se osuši i uživajte!
Poželjno je služiti uz kuglu sladoleda.
Pročitajte više: Recept: Ukusne kiflice s orasima