Palenta: Lagani doručak ili večera

Palenta je jelo od ukuhanog kukuruznog griza. Jede se često s mlijekom, vrhnjem, jogurtom ili pak kao prilog uz glavno mesno jelo sa saftom. Donosimo vam jednostavni recept za pripremu palente.

Sastojci:

250 ml vode

100 ml Mljeka

1 mala kasika soli

1 kasika ulja

4 kasike palente (60 g)

Priprema:

Mljeko, vodu, ulje staviti da se kuha. Kad počne da se zagrijava dodati palentu, soli po ukusu i cjelo vrjeme mješati na laganoj vatri dok se ne zgusne, nekih 5 minuta.

Maknuti sa vatre i dodati po ukusu 1 mali komadic putera i dobro izmješati da se istopi. Sluziti sa sirom, pavlakom, preko ili po zelji.

Vrlo je ukusno preko palente posuti pekmez i tako dobiti desert.

Probajte!

Pročitaj više: Medihina šljivopita: Recept

Pratite nas na Facebook akter.ba -Palenta: Lagani doručak ili večera

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)