Palenta je jelo od ukuhanog kukuruznog griza. Jede se često s mlijekom, vrhnjem, jogurtom ili pak kao prilog uz glavno mesno jelo sa saftom. Donosimo vam jednostavni recept za pripremu palente.
Sastojci:
250 ml vode
100 ml Mljeka
1 mala kasika soli
1 kasika ulja
4 kasike palente (60 g)
Priprema:
Mljeko, vodu, ulje staviti da se kuha. Kad počne da se zagrijava dodati palentu, soli po ukusu i cjelo vrjeme mješati na laganoj vatri dok se ne zgusne, nekih 5 minuta.
Maknuti sa vatre i dodati po ukusu 1 mali komadic putera i dobro izmješati da se istopi. Sluziti sa sirom, pavlakom, preko ili po zelji.
Vrlo je ukusno preko palente posuti pekmez i tako dobiti desert.
Probajte!
Pročitaj više: Medihina šljivopita: Recept
Pratite nas na Facebook akter.ba -Palenta: Lagani doručak ili večera