Recept: Ukusna rolada sa jagodama

Za koru:

4 bjelanca

200 g šećera

1 Vanilin šećer Dolcela

100 g badem listova

Za fil:

400 ml Mljeka

4 žumanceta

1 pudinga od vanilije

40 g šećera

1 Šlagfix Dolcela

20 g šećera u prahu

200 g svježih jagoda

Priprema:

Prvo skuhati puding smjesu koja se treba ohladiti: mljeko pomješati sa žumancima, šećerom, pudingom, gustinom, vanilinim i žicom dobro izmješati. Staviti na štednjak i kuhati dok se ne zgusne, pojave mjehurići, oko 5-7 minuta.

Maći sa vatre, pokriti prozironom folijom i ostaviti da se ohladi.

Za koru:

Umutiti bjelanca sa malo soli u čvrstisnijeg. Kad je dovoljno čvrsto dodavati šećer sve po malo, pomješan sa gustinom i mješati dok se sav šećer ne istopi. i dok smjesa ne postane dobro gusta.

Pleh obložen sa papirom za pečenje pripremiti, smjesu preko premazati, badem listove preko raspodjeliti. Peći na 190 stepeni 10 minuta pa smanjiti na 160 stepenii peći daljih 10-15 minuta.

Pripremiti krpu posutu sa malo šećera i koru odmah dok je vruća okrenuti da badem listovi budu dole i jos toplu je sa salvetom zaviti u rolat. Ostaviti da se ohladi.

Šlag umutiti prema uputstvu na kesici, dodati puding smjesi kao i šećer i mutiti dok se ne sjedini. Premazati preko kore, raspodjeliti preko sječene jagode, čoko mrvice po ukusu i zaviti pažljivo u rolat. Ukrasiti po želji.

Pročitajte više: Recept: Uštipci sa tikvicama

Pratite nas na facebook akter.ba - Ukusna rolada sa jagodama

rolada

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)