Musaka je vrlo popularno, izdašno jelo. Klasična musaka, ona pripremljena isljučivo od krumpira i mljevenog mesa, ima svojih čari i poklonika. Međutim posebno praktično jelo i omiljeno ljeti, je musaka od povrća. Najčešće sse priprema od tikvica i patlidžana.
Donosimo vam jedan takav recept.
Sastojci:
- plavi patlidžan 300 g
- tikvice 300 g
- paradajz 300 g
- zreli sir 25% mm 350 g
- 3 jaja
- kisela pavlaka 20% mm 1 čaša
- so 1 kašičica
- suvi biljni začin po ukusu
Priprema
Plavi patlidžan i tikvice operite, odstranite im drške i zajedno sa korom narežite na krugove ili tanje uzdužne komade, posolite u posudi i ostavite sat vremena da malo otpusti tečnost. Paradajz isjecite na krugove.
Tepsiju podmažite, pa redajte prvo plavi patlidžan, prelijte uljem, onda paradajz, preko tikvice, pa prekrite kriškama sira. Ponovite dok ima povrća i završite tikvicama koje prelijete preostalim uljem.
Prekrjite folijom i stavite u rernu da se peče.