Buredžici su izvedenica od bureka (pita sa faširanim mesom), a najpoznatiji su u Sarajevu.
Buredžici su od jufke i faširanog mesa napravljeni paketići, koji se nakon pečenja posipaju jogurtom (i bijelim lukom ko voli) te se serviraju uz jogurt.
Donosimo vam jedan recept koji je naša čitateljka našla u štampanom časopisu „Bajram za sofrom“ izdanje 22.02.1991.godine. Časopis star punih 30 godina.
Buredžici
Potrebno:
½ kg mljevenog junećeg mesa
Dvije jufke
½ l kiselog mlijeka
Koji režanj bijelog luka
So
Masnoća
Priprema:
Jufke razvucite i pustite da se prosuše. Razrežite na dva dijela i pomastite ih.
Meso posolite i redajte ga na svaki dio jufke i to na rastojanju 6-8 cm. Savijte jufku u gužvu, izrežite je na burekčiće i slažite ih u tepsiju.
Pred kraj pečenja, buredžike prelijte kiselim mlijekom u koje ste dodali malo soli i izrezani bijeli luk, te ih ponovo malo zapecite.
Prijatno!