Bob varivo sa piletinom i povrćem

Složenac od boba sa povrćem i piletinom ostavite 15 minuta poklopljen te servirajte dok je još topao.

1/2 kg bob

• 8 pilećih krilaca (750g)

• 100 g suhog mesa

• 1/2 dl maslinovog ulja

• 1/2 dl biljnog ulja

• 2 supene kašike vegete

• 1/2 male kašikice grubo drobljenog bibera

• 200 g krompira

• 150 g mrkve

• 200 g crvenog luka

• 1 manja mesnata crvena paprika

• 2-3 režnja bijelog luka

• 2 velike kašike lista komorača

• 2 velike kašike lista peršuna

Prije pripreme variva od boba sa povrćem i piletinom, prelijte bob vrućom vodom.

Poklopite i ostavite da se ohladi.

Tekućinu spremite na stranu, a bob oslobodite opne, tako da svaki bob malo zarežete i istisnite srce boba van. Još ukusnije je ako ljušture od boba prokuhate i ocjedite, te tekućinu od kuhanja iskoristite kasnije za podljevanje.

Varivo od boba sa piletinom i povrćem spremamo na sljedeći način:

Na mješavini suncokretovog i maslinovog ulja poržite suho meso.

Dodajte crveni luk i prodinstajte, dodajte na kockice narezanu papriku i mrkvu. Promješajte.

Primješajte sjeckani bijeli luk te začinite vegetom i biberom. Ponovno dobro promješajte.

Pilećim krilcima razdvojite batke od ostatka te ih dodajte luku, mrkvi i paprici. Prodinstajte desetak minuta.

Zalijte sa tekućinom kojom ste prelili bob, toliko da sve bude prekriveno. Pirjajte odklopljneo uz povremeno mješanje 10 minuta.

U složenac od boba sada dodajte krumpir narezan na kockice te kuhajte (u ovisnosti jer krumpir mladii ili stari) daljnjih 10-15 minuta.

Na kraju dodajte oljušteni bob i ako je potrebno dodajte tekućine te na laganoj vatri kuhajte 15 minuta.

Na kraju u bob sa piletinom i povrćem dodajte sjeckani peršun i list komorača.

Složenac od boba sa povrćem i piletinom ostavite 15 minuta poklopljen te servirajte dok je još topao.

Napomena: kuhate li bob zajedno sa opnom, stavite ga u varivo na početku kuhanja. Kuhani bob je brašnaste teksture, pa ga treba biti oprezan da se ne prekuha jer bi se mogao pretvoriti u pire.

Više recepata: Miris Kuhinje

Pročitaj više: Obične ćuftete kao posebno jelo: Uživajte!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)