Kraj školske godine je blizu: Nema dopunske nastave u školama, djeca nisu savladala gradivo

Nastava u Sarajevu počinje 1. septembra, odustaje se od kombinovanog modela
Foto: dnevni.ba

Kraj školske godine je blizu , ali postavlja se pitanje kakva su znanja učenici usvojili s obzirom na to da se nastava odvija u specifičnim uvjetima pandemije.

Podaci Udruge roditelja Naša djeca govore o sve većoj potrebi za dodatnim instrukcijama zbog nemogućnosti odvijanja dopunske nastave u školama.

Matematika i strani jezici predmeti su iz kojih se najčešće traže dodatne instrukcije. No, u uvjetima pandemije instrukcije se traže i iz drugih predmeta.

  • I ranije je postojao taj problem i Udruga roditelja Naša djeca 2014. je to identifcirala tako. Tada smo kao uzroke navodili nepostojanje zakona o udžbenicima te neprilagođene nastavne planove i programe. A u uvjetima pandemije stanje se znatno pogoršava“, kaže Mirjana Laganin, glasnogovornica Udruge roditelja Naša djeca.

Skraćeni sati, podijeljeni razredi i online nastava, koja se u većini slučajeva svodi na poruke, doveli su do veće potrebe za dodatnim instrukcijama. Instrukcije, zbog neodvijanja dopunske nastave roditelji plaćaju sami. Problema su svjesni i u sindikatima osnovnog obrazovanja.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja HNK-a Omer Tipura podsjeća kako od devetog mjeseca djeca nemaju dopunske nastave.

  • Stvar koja je sad izišla na površinu je da se vidi koliko je bitan taj sat dopunske nastave. Taj sat je obvezan u školama. Toga nema ovu godinu“, ističe Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNK-a, i dodaje kako nije do učitelja – oni bi to željeli.

Dodatni problem je, navodi, i sve manja aktivnost i zainteresiranost učenika, zbog čega je usvajanje gradiva predviđenog postojećim planovima i programima u uvjetima pandemije dodatno otežano. Kakve će posljedice ovakvo izvođenje nastave ostaviti na učenike i njihovo znanje, pokazat će vrijeme, piše Federalna.ba

Pročitaj više: Veliki broj učenika u Sarajevu nije se vratio u škole: “Trebamo otvoriti škole”

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)