Ovaj čaj se koristio još od davnina. Ondašnje žene nisu kao danas imale veliki izbor čajeva, te su se morale same snalaziti i tražiti u svojoj okolini šta imamo. Ovaj čaj/peršun se pokazao kao najučinkovitiji kod izbacivanja viška vode i kod žena koje su imale bolove u bubrezima.
Sastojci koji su potrebni za ovaj čaj :
-1 l vode
-4 kašike peršuna
Priprema:
Vodu staviti da kuha u šerpi na šporetu.
Kada voda prokuha, dodamo 4 kašike nasjeckanog (nasjeckati na 1 cm) peršuna.
Pustiti da peršun kuha 5 minuta.
Nakon 5 minuta sklonimo sa šporeta da se hladi. Prije toga procijediti čaj. Može se procjediti u drugu čistu šerpu i ostaviti na hlađenje.
Čaj se pije topao i bez šećera.
NAPOMENA; Čaj nemojte piti u večernjim satima, jer će vas tjerati u toalet, a to može remetiti vaš san.
Izvor: prirodni-lijek.com
Pročitaj više: zaboravljena biljka