6 najboljih namirnica za zdravu kožu

Izvor: FREEPIK.COM
Izvor: FREEPIK.COM

Prehrana je važna za zdravlje. Nezdrava prehrana može oštetiti vaš metabolizam, uzrokovati debljanje, pa čak i oštetiti organe, poput srca i jetre.

Ali ono što jedete utiče i na drugi organ - vašu kožu.

Kako naučnici saznaju više o prehrani i tijelu, sve je jasnije da ono što jedete može značajno utjecati na zdravlje i starenje vaše kože.

Masna riba

Masna riba, poput lososa, skuše i haringe, izvrsna je hrana za zdravu kožu.

Oni su bogati izvori omega-3 masnih kiselina, koje su važne za održavanje zdravlja kože.

Omega-3 masne kiseline su neophodne kako bi koža bila gusta, podatna i vlažna. U stvari, nedostatak omega-3 masnih kiselina može prouzročiti isušivanje kože (1,2 izvor).

Omega-3 masti u ribi smanjuju upale, što može uzrokovati crvenilo i akne. Oni čak mogu vašu kožu učiniti manje osjetljivom na sunčeve štetne UV zrake.

Neke studije pokazuju da suplementi ribljeg ulja mogu pomoći u borbi protiv upalnih i autoimunih stanja koja utječu na vašu kožu, poput psorijaze i lupusa.

Masna riba je također izvor vitamina E, jednog od najvažnijih antioksidansa za vašu kožu.

Dobivanje dovoljno vitamina E neophodno je za zaštitu kože od oštećenja od slobodnih radikala i upala (5Pouzdani izvor).

Ova vrsta plodova mora također je izvor visokokvalitetnih proteina, koji su potrebni za održavanje snage i integriteta vaše kože.

Na kraju, riba daje cink - mineral od vitalne važnosti za regulaciju sljedećeg:

  • upala
  • cjelokupno zdravlje kože
  • stvaranje novih ćelija kože


Nedostatak cinka može dovesti do upale kože, lezija i odgođenog zacjeljivanja rana

Avokado

Avokado sadrži puno zdravih masti. Te masti koriste mnogim funkcijama u vašem tijelu, uključujući zdravlje vaše kože.

Unos dovoljne količine ovih masti je presudan da bi koža bila fleksibilna i vlažna.

Jedno istraživanje u kojem je sudjelovalo preko 700 žena otkrilo je da je visok unos ukupnih masnoća - posebno vrsta zdravih masti koje se nalaze u avokadu - povezan s gipkijom, opruženom kožom.

Preliminarni dokazi također pokazuju da avokado sadrži spojeve koji mogu zaštititi vašu kožu od oštećenja na suncu. Oštećenje kože UV zračenjem može prouzrokovati bore i druge znakove starenja.

Avokado je također dobar izvor vitamina E, koji je važan antioksidans koji pomaže u zaštiti vaše kože od oksidativnih oštećenja. Većina Amerikanaca prehranom ne unosi dovoljno vitamina E.

Zanimljivo je da se čini da je vitamin E djelotvorniji u kombinaciji s vitaminom C.

Vitamin C je takođe neophodan za zdravu kožu. Koži je potreban za stvaranje kolagena, koji je glavni strukturni protein koji održava kožu jakom i zdravom.

Nedostatak vitamina C danas je rijedak, ali uobičajeni simptomi uključuju suhu, hrapavu i ljuskavu kožu koja teži lako modricama.

Vitamin C je takođe antioksidans koji pomaže u zaštiti vaše kože od oksidativnih oštećenja uzrokovanih suncem i okolinom, što može dovesti do znakova starenja.

Porcija od 100 grama, ili oko 1/2 avokada, osigurava 14% dnevne vrijednosti (DV) za vitamin E i 11% DV za vitamin C.

Sjemenke suncokreta


Općenito, orašasti plodovi i sjemenke dobri su izvori hranjivih sastojaka koji jačaju kožu.

Odličan primjer su sjemenke suncokreta.

Jedna unca (28 grama) sjemena suncokreta sadrži 49% DV za vitamin E, 41% DV za selen, 14% DV za cink i 5,5 grama proteina.

Slatki krompir

Beta karoten je hranjiva tvar koja se nalazi u biljkama.

Djeluje kao provitamin A, što znači da se u vašem tijelu može pretvoriti u vitamin A.

Beta karoten se nalazi u narančama i povrću poput mrkve, špinata i slatkog krompira (5, 16).

Batat je izvrstan izvor - jedna porcija pečenog slatkog krumpira od 1/2 šalice (100 grama) sadrži dovoljno beta karotena da pruži više od šest puta više od DV vitamina A (17).

Karotenoidi poput beta karotena pomažu u održavanju zdrave kože djelujući kao prirodni krema za sunčanje.

Kada se konzumira, ovaj antioksidans se ugrađuje u vašu kožu i pomaže u zaštiti stanica kože od izlaganja suncu. Ovo može pomoći u sprečavanju opeklina od sunca, ćelijske smrti i suhe, naborane kože.

Zanimljivo je da velike količine beta karotena mogu takođe dodati toplu, narančastu boju vašoj koži, doprinoseći sveukupnom zdravijem izgledu.

Brokula


Brokula je puna mnogih vitamina i minerala važnih za zdravlje kože, uključujući cink, vitamin A i vitamin C.

Sadrži i lutein, karotenoid koji djeluje poput beta karotena. Lutein pomaže u zaštiti vaše kože od oksidativnih oštećenja, koja mogu prouzrokovati da vaša koža postane suha i naborana.

No, cvijeće brokule sadrži i posebno jedinjenje nazvano sulforafan, koje se može pohvaliti nekim impresivnim potencijalnim prednostima. Može imati čak i antikancerogene efekte, uključujući neke vrste raka kože.

Sulforafan je također snažno zaštitno sredstvo protiv oštećenja od sunca. Djeluje na dva načina: neutralizira štetne slobodne radikale i uključuje druge zaštitne sisteme u vašem tijelu.

U laboratorijskim testovima, sulforafan je smanjio broj ubijenih UV zraka ćelija kože za čak 29%, a zaštita je trajala i do 48 sati.

Dokazi sugeriraju da sulforafan takođe može pomoći u održavanju nivoa kolagena u koži.

Zeleni čaj

Zeleni čaj može vam zaštititi kožu od oštećenja i starenja.

Moćni spojevi koji se nalaze u zelenom čaju nazivaju se katehini i na nekoliko načina poboljšavaju zdravlje vaše kože.

Kao i nekoliko drugih namirnica koje sadrže antioksidante, zeleni čaj može zaštititi vašu kožu od oštećenja od sunca.

Jedno 12-tjedno istraživanje u kojem je sudjelovalo 60 žena pokazalo je da svakodnevno pijenje zelenog čaja može smanjiti crvenilo od izlaganja suncu i do 25%.

Zeleni čaj je takođe poboljšao vlažnost, hrapavost, debljinu i elastičnost njihove kože.

Iako je zeleni čaj izvrstan izbor za zdravu kožu, možda ćete htjeti izbjegavati piti čaj s mlijekom, jer postoje dokazi da mlijeko može smanjiti učinak antioksidansa zelenog čaja.

PROČITAJTE VIŠE:Osjetljiva koža tokom zime: 7 savjeta za održavanje sjaja

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori