5 nevjerovatnih novih otkrića o Marsu

NASA se nada da će astronauti žive na Marsu do 2030. Prije toga su roveri istraživali crvenu planetu i otkrivali neke od njenih tajni.

Oni uključuju NASA-inu misiju Perseverance, traženje znakova drevnog mikrobnog života, i Curiosity, proučavanje duboke unutrašnjosti Marsa.

Marsovo izgubljeno jezero i delta rijeke

This image shows the remains of an ancient delta in Mars' Jezero Crater, which NASA's Perseverance Mars rover will explore for signs of fossilized microbial life. The image was taken by the High Resolution Stereo Camera aboard the ESA (European Space Agency) Mars Express orbiter. The European Space Operations Centre in Darmstadt, Germany, operates the ESA mission. The High Resolution Stereo Camera was developed by a group with leadership at the Freie Universitat Berlin. ESA/DLR/FU-Berlin/NASA
© ESA/DLR/FU-Berlin/NASA

Naučnici su od 2013. imali dokaze da je voda nekada tekla na Marsu, kada je NASA-in rover Curiosity pronašao glatke, zaobljene kamenčiće – poput onih koji se mogu vidjeti u Zemljinim rijekama – na površini Marsa.

Nedavno je otkriveno da je područje kratera Jezero nekada bilo poplavljeno vodom i da je bilo dom drevne riječne delte.

Rad iz 2021. o NASA-inoj misiji rovera Perseverance Mars otkrio je više detalja o vodenoj prošlosti Jezera.

Slike rovera pokazale su "strme padine zvane strmine, ili skarpe u delti, koje su nastale od sedimenta koji se nakupljao na ušću drevne rijeke koja je davno hranila jezero kratera", navela je NASA.

Govoreći o istraživanju, Nicolas Mangold, naučnik Perseverance i vodeći autor rada, nazvao je otkriće "ključnim zapažanjem koje nam omogućava da potvrdimo prisustvo delte jezera i rijeke na Jezeru".

Potresi

This view from the Mast Camera (Mastcam) on NASA's Curiosity Mars rover shows an outcrop with finely layered rocks within the "Murray Buttes" region on lower Mount Sharp. NASA/JPL-Caltech/MSSS/NASA/JPL-Caltech/MSSS
© NASA/JPL-Caltech/MSSS/NASA/JPL-Caltech/MSSS

U julu 2021. godine, naučnici su otkrili nove detalje o Marsovoj šminki zahvaljujući NASA-inoj sondi Insight.

Sonda, koja je sletjela na Mars 2018. godine, ima seizmometar koji može osjetiti vibracije ispod zemlje. I kao rezultat toga, uspio je snimiti prvi snimak Marsquakea.

Prema podacima Insighta, istraživači su utvrdili da bi Marsova kora mogla biti od 12 do 23 milje. Zemlja, koja je skoro dvostruko veća od Marsa, ima koru koja se kreće od nekoliko milja do više od 45 milja.

Prema NASA-i, tri rada zasnovana na podacima seizmometra objavljenim u Scienceu, "pružaju detalje o dubini i sastavu Marsove kore, plašta i jezgra, uključujući potvrdu da je centar planete otopljen. Zemljino vanjsko jezgro je rastopljeno, dok je njegovo unutrašnje jezgro je čvrsto; naučnici će nastaviti da koriste InSightove podatke kako bi utvrdili da li isto važi i za Mars."

Naučnici sada misle da je Marsovo jezgro rastopljeno, ali tek treba da utvrde da li Mars ima čvrsto unutrašnje jezgro poput Zemljinog.

Vulkanske super erupcije


Naučnici su nedavno pronašli dokaze za hiljade "super erupcija", najnasilnijih poznatih vulkanskih eksplozija.

Da bi to učinili, proučavali su topografiju i mineralni sastav dijela područja Arabia Terra na sjevernoj hemisferi Marsa.

Rad objavljen u časopisu Geophysical Research Letters u julu 2021. daje živopisnu sliku:

"Izbacujući vodenu paru, ugljični dioksid i sumpor dioksid u zrak, ove eksplozije su prodrle kroz površinu Marsa u periodu od 500 miliona godina prije otprilike 4 milijarde godina."

Periodi postojane vode


Uzorci marsovskih stijena daju naznake o tome gdje je podzemna voda – potencijalno pogodna za život mikroba – mogla biti pronađena na Marsu na duge staze.

NASA-in rover Perseverance prikupio je svoje prve uzorke, iz kratera Jezero, početkom septembra, a rezultati su zaprepastili mnoge naučnike.

„Izgleda da naše prve stijene otkrivaju potencijalno nastanjivu održivu okolinu“, rekao je Ken Farley iz Caltecha, projektni naučnik za misiju, kasnije tog mjeseca „Velika je stvar što je voda bila tu dugo vremena“, dodao je.

Regionalne oluje prašine isušuju Mars

A Mars dust tower stands out NASA/JPL-Caltech/MSSS
© NASA/JPL-Caltech/MSSS

Regionalne oluje prašine "igraju veliku ulogu u isušivanju" Marsa, objavila je NASA u avgustu 2021.

Naučnici misle da je Mars sadržavao mnogo više vode prije nekoliko milijardi godina, ali su manje sigurni u razlog za nestanak vode.

Koristeći tri svemirske letjelice, međutim, naučnici su otkrili jedan razlog: oluje zagrijavaju veće visine hladne atmosfere.

"U višim krajevima Marsa, gdje je atmosfera rijetka, molekuli vode ostaju osjetljivi na ultraljubičasto zračenje, koje ih razlaže na lakše komponente vodonika i kisika", objasnila je NASA.

"Vodonik, koji je najlakši element, lako se gubi u svemir, a kiseonik ili izlazi ili se vraća na površinu."

PROČITAJTE VIŠE: NASA će namjerno izazvati sudar letjelice i asteroida

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori