SFF počinje 12. avgusta: Dolaze li holivudske zvijezde?

28. FESTIVAL

SFF počinje 12. avgusta: Dolaze li holivudske zvijezde?
Bred Pit i Anđelina Đoli: Na SFF-u bili 2011. godine FOTO: AGENCIJE

Krenulo je odbrojavanje do početka 28. izdanja Sarajevo Film Festivala (SFF), koje je zakazano za 12. avgust, kada će svečano biti otvorena najveća smotra sedme umjetnosti u ovom djelu Evrope.

"Trougao tuge"

Tim SFF-a odavno radi punom parom jer je pripremljen bogat program za posjetioce. Za nagradu „Srce Sarajeva“, u takmičarskim programima, borit će se 51 film.

U četiri takmičarske selekcije - igrani, dokumentarni, kratki i studentski film - 21 ostvarenje imat će svjetsku premijeru, 7 međunarodnu, 1 evropsku, 21 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku.

Građane bh. prijestonice, kao i goste koji će stići u vrijeme održavanja SFF-a, najviše interesira dolaze li i ove godine holivudske zvijezde u Sarajevo. Nakon Anđeline Đoli (Angelina Jolie), Roberta de Nira, Bona Voksa (Vox) i drugih jasno je da su mnogi nestrpljivi da vide ko će ovog puta prodefilirati čuvenim bosanskim ćilimom.

Do sada je poznato da dolazi švedski reditelj Ruben Estlund (Ostlund), kojem će, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, biti uručeno „Počasno Srce Sarajeva“. Njegov najnoviji film „Trougao tuge“, dobitnik Zlatne palme na Festivalu u Kanu, otvorit će 28. Sarajevo Film Festival.

Bez ograničenja

Počasno priznanje Estlundu će biti uručeno 12. avgusta na ceremoniji svečanog otvorenja Festivala.

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, i američkom reditelju i scenaristi Polu Džozefu Šrederu (Paul Joseph Schrader) bit će uručeno „Počasno Srce Sarajeva“ 13. avgusta u Ljetnom kinu „Coca-Cola“. Nakon toga će uslijediti specijalna projekcija filma "Kockar", s Oskarom Ajzakom (Oscar Isaac) i Tifani Hadiš (Tiffany Haddish) u glavnim ulogama.

Što se najvećih imena tiče, ona se obično čuvaju u tajnosti do posljednje minute.

Ove će godine SFF biti organiziran bez ikakvih ograničenja zbog koronavirusa, i bit će to prvo izdanje s novim direktorom Jovanom Marjanovićem. Festival će trajati do 19. avgusta.

Regionalna krema

Kada su u pitanju TV serije, stručni žiri 28. Sarajevo Film Festivala, sastavljen od gotovo 400 filmskih profesionalaca iz regije, ove je godine u konkurenciju za nagradu „Srce Sarajeva“ uvrstio 17 serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije.

Tako se očekuje da će na SFF stići i brjne regionalne glumačke zvijezde.

Izvor: Dnevni avaz

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori