Zvali su ga Aki, ali ovo je pravo ime frontmena Parnog valjka

Aki Rahimovski

Iako je rođen u Nišu, Aki Rahimovski je veći dio djetinjstva proveo u Skoplju, gdje se njegova porodica preselila kada mu je bilo sedam godina.

Tamo je počeo s muzičkim obrazovanjem.

Javnost i obožavatelji zvali su ga Aki, no pravo ime pokojnog frontmena grupe Parni valjak bilo je Aleksandar Rahimovski.

Rođen je u Nišu, a Aleksandar je veći dio djetinjstva proveo u Skoplju, gdje se njegova porodica preselila kada mu je bilo sedam godina.

Tamo je počeo s muzičkim obrazovanjem, što ne čudi jer mu je otac bio profesor muzičke umjetnosti. Aki je već od prvih dana osnovne škole išao na satove klavira i pjevanja.

Kako ističu njegovi prijatelji, pjevač je bio talentirani nogometaš, ali i vrstan u kuhinji, piše Večernji list.

Podsjetimo, Rahimovski je bio član makedonske grupe Torr prije nego što je stigao u Zagreb i započeo karijeru s grupom Parni valjak.

U četvrtak 27. januara, na dan njegova sahrane, Parni valjak objavio je Akijevu posljednju pjesmu 'Ponovo' koja je u 15 sati puštena na svim domaćim radio stanicama.

U kratkom roku pjesma je na YouTubeu poslušana više od 300 hiljada puta čime je postala jedna od najslušanijih domaćih pjesama na online platformi.

Slavnog pjevača Parnog valjka brojni su prijatelji i porodica u četvrtak ispratili na vječni počinak u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju.

Kako portal Radiosarajevo.ba saznaje od izvora u Islamskoj zajednici, Rahimovski je ostavio oporuku da bude pokopan kao musliman.

Po osobnoj želji, a u skladu sa islamskom tradicijom, Rahimoviski je ogasuljen (šerijatsko obredno kupanje, pranje), te umotan u ćefine (platno bijele boje u koje se, po običajima muslimana, umotava pokojnik).

U Novom Mestu mu je u ponedjeljak, 24. januara klanjana i dženaza-namaz, a prije premještanja u Zagreb, gdje je jučer obavljen ukop.

Kako nam je potvrđeno iz više izvore, ove obrede su obavili imami Islamske zajednice u Republici Sloveniji u Novom Mestu Adnan ef. Merdanović i Mustafa ef. Gavranović. Tom događaju su, kako saznajemo, prisustvovali i članovi najuže porodice Akija Rahimovskog.

Poslije premještanja Rahimovskog u Zagreb, dio obreda u skladu sa tradicijom muslimana je, također, obavljen i u Zagrebu.

Ove informacije potvrdio je za Radiosarajevo.ba i zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović.

"Istina je, Aki Rahimovski je ostavio oporuku da se pokopa kao musliman, što je obitelj ispoštovala. Gasul i dženazu obavio je Adnan ef. Merdanović u Novom Mestu, a učenje na kaburu i dovu Mersad ef. Kreštić, zamjenik glavnog imama zagrebačkog", kazao je muftija Hasanović za Radiosarajevo.ba.

Pročitajte više: Sahranjen Aki Rahimovski, more emocija, tihi jecaji i suze

Pratite nas na Facebook akter.ba - Zvali su ga Aki, ali ovo je pravo ime frontmena Parnog valjka

Zvali su ga Aki, ali ovo je pravo ime frontmena Parnog valjka

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Ova objava ima jedan komentar

  1. Nadia

    Pa što je tu čudno Aki je samo kratica od Aleksandra?
    Meni nije ni čudna njegova oporuka da bude pokopan kao musliman, jer zapravo on i je bio musliman. Iako nikad nije to naglašavao, ali njegov način života i držeći svoje supruge “iza kulisa” nam je govorio upravo to. Vjerujem da u Zagrebu ili u bilo kojem mjestu stare Jugoslavije, obožavateljima to nije bilo ni bitno, bitan je bio On kao čovjek i kao izuzetan pjevač i umjetnik, a njegove religijska orjentacija je bila njegova privatna stvar.

Odgovori