Zlatan Fazlić Fazla o muzičkoj sceni u ratnom Sarajevu: Krili smo da se održavaju koncerti, da ne bi pala granata

ZLATAN

BIlo je riskantno u Domu maldih i tu je pjevao Tifa

Muzičar Zlatan Fazlić Fazla cijelo vrijeme opsade proveo je u Sarajevu. Za njega su ovi dani, kada se obilježava 30 godina od opsade bh. prijestonice, veoma emotivni, i sa ponosom se sjeća kako je muzička scena živjela uprkos neprestanim napadima agresora.

- Bilo je dosta koncerta, neki su se održavali u Domu mladih, a to je bilo dosta riskantno, i samo je Tifa imao tu koncert. Žera je imao u Pozorištu mladih. Zamolili smo Irfana Durmića da nam upali dva sata struju. Upalio je i došao je i on na koncert. Tada je ministar kulture bio Gradimir Gojer. Sala je bila puna, bilo je pravo lijepo. Sa Žerom su svirali svi sarajevski muzičari, koji su ostali u gradu - kaže Fazla za portal. 

Govori kako je sve to bilo dosta teško i opasno.

- Bojali su se ljudi da naprave koncert i da se sazna. Jer tu se skupi dosta ljudi, i bojali smo se da eventualno ne padne granata. Nisu se reklamirali, išlo je od usta do usta, jer nije bilo dobro to reći na radiju ili bilo gdje - prisjeća se Fazla.

Također ističe veoma važnu ulogu Kamernog teatra 55 u godinama opsade.

- U cijelom ratu su imali predstave pod svijećama. To je bilo za stanovnike grada vrlo važna stvar, jer su mogli da se na sat-dva isključe iz ratne strahote - govori Faza.

IZVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)