Žestoki sukobi na protestima u Novom Sadu, demonstranti gađani ciglama

SUKOBI NA PROTESTIMA U NOVOM SADU

Tokom protesta u Novom Sadu protiv Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu desilo se nasilje. Jedna grupa muškaraca je fizički nasrnula na demonstrante te ih gađala ciglama. Kako izvještava Nova.rs, sukob su izazvali navijači Fudbalskog kluba Kabel te su tom prilikom pretukli jednog mladića. Grupa huligana je u novosadskom naselju Limani ciglama gađala građane koji nezadovoljstvo izražavaju na ulici.

Osim u Novom Sadu, veliki protesti se održavaju i u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i ostatku Srbije.

Na protestima, koji podrazumijevaju i blokadu saobraćajnica, je prisutan veliki broj građana koji smatraju da se spomenutim zakonima želi pogodovati velikim kompanijama.

To se prije svega odnosi na veliku svjetsku metalurško-rudarsku kompaniju Rio Tinto koja kod Loznice, na zapadu Srbije u dolini rijeke Jadar želi eksploatisati iznimno vrijedan litij. Građani, poučeni ranijim lošim iskustvom, strahuju od ekoloških katastrofa.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je ranije danas u izjavi za televiziju Pink pozvao na dijalog. Građani traže da se zakoni povuku. Protestovali su i prošle sedmice, a ni tada nisu izostali sukobi.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori