Ženska sreća: Čistilica zraka koja u dom donosi zdravlje i ljubav

Ženska sreća: Čistilica zraka koja u dom donosi zdravlje i ljubav
Foto: Getty Images

Jedarce, magično jedarce, spatifilum, mirni ljiljan, ženska sreća - Sve su to nazivi za predivnu sobnu biljku koja se svrstava i u kategoriju onih koje u život donose novac, zdravlje i ljubav.

Jedarce je jako popularna sobna biljka iz porodice Araceae, porijeklom iz Srednje i Južne Amerike. Prepoznatljiva je po dugim, kopljastim listovima koji narastu između 30 i 50 centimetara.

Njeno je cvjetanje specifično i podsjeća na bijela jedra, zbog čega je i dobila naziv jedarce. Godišnje doba u kojem cvjeta je ljeto, ali cvjetovi se znaju stvarati i u rano proljeće, te u kasnu jesen. Razlog njezine popularnosti, između ostalog, leži u tome što je lagana za održavanje. Njen jednostavni izgled, koji je kombinacija sjajnih listova i bijelog ljiljana, svakoj sobi osigurava dašak romantike i jednostavnosti.

Iako voli svjetlost, nemojte je stavljati na izravan dodir sunca koji joj može oštetiti lišće. Najbolje je okruženje za jedarce svijetlo, ali sjenovito mjesto. Kako bi ostalo zdravo i privlačno, njezino lišće možete povremeno prebrisati mekom spužvicom, a kada je u pitanju zalijevanje, ljeti "pije" puno vode. Zato joj tlo održavajte vlažnim, ali ne pretjerujte.

Zimi tlo zna ostati vlažno i po nekoliko sedmica, što je sasvim u redu i dok god je tako, ne trebate je zalijevati.

Jedan od najvećih prednosti ove biljke jest to što pročišćuje zrak od štetnih hemijskih spojeva, te upija zračenja tehničkih uređaja. NASA je provela istraživanje kojim su provjeravali kako biljke uklanjaju nečistoće iz zraka. Pokazalo se da jedarce uklanja benzen, formaldehid, trikloroetan i druge spojeve, zbog čega je dobilo zasluženo mjesto na popisu najboljih pročišćivača zraka.

Izvor: zadovoljna.hr

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori