Treći snažan zemljotres kod Novog Zelanda: Naređena evakuacija

Zemljotresu jačine 7,8, u kojem izgleda nije bilo žrtava, prethodila su dva potresa od 7,4 i 6,9 po Richteru u istom području.

Nakon trećeg snažnog potresa u posljednjih nekoliko sati s epicentrom nedaleko od Kermadeca, nenaseljenih otoka u Tihom okeanu koji su dio Novog Zelanda, izdano je u petak upozorenje na cunami, objavile su vlasti.

Zemljotres je bio oko 20:30 sati po našem vremenu. Epicentar mu je bio sjeverno od Novog Zelanda, na dubini od 10 km, pored otoka Rangitāhua. Ovi otoci pripadaju Novom Zelandu, a nalaze se gotovo 2000 kilometara jugozapadno od Samoe i preko 6800 kilometara od Havaja.

Upozorenje za tsunami izdano je i za sjeveroistočnu obalu Novog Zelanda, a civilna zaštita naredila je stanovnicima da se "smjesta presele na najbliže uzvisine ili što dalje u unutrašnjost".

Potresu magnitude 7,8, u kojem izgleda nije bilo žrtava, prethodila su dva potresa od 7,4 i 6,9 po Richteru u istom području.

Centar za uzbunjivanje na tsunami u Tihom okeanu je upozorio na potencijalno opasne valove na Novom Zelandu, Tongi, Samoi, Cookovim otocima, Fijiju kao i u Wallisu i Futuni. Naređena evakuacija nekih područja.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori