Zelenski pozvao ruske majke da ne šalju sinove u rat u Ukrajinu

Poziv

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelovao je na ruske majke da ne šalju svoje sinove na ratište i da budu oprezni gdje se nalaze.

U emotivnoj molbi rekao je: "Želim ovo još jednom da kažem ruskim majkama, posebno majkama vojnih obveznika. Ne šaljite svoju djecu u rat u stranu zemlju."

Pozvao ih je da ne vjeruju obećanjima da će biti poslani negdje na vježbe ili dijelove gdje se ne vode borbe te ih je pozvao da "odmah djeluju" ako postoje sumnje da ih šalju u borbu u Ukrajinu.

Obraćanje dolazi nakon što je Rusija u srijedu prvi put priznala prisustvo regruta u redovima svojih snaga u Ukrajini, od kojih mnogi nisu bili obučeni za borbu i objavila da je jedan broj njih zarobljen.

Treba istaći da su se rano jutros oglasile sirene u raznim gradovima Ukrajine, uključujući glavni grad Kijev, štp upućuje da bi se uskoro mogli dogoditi novi ruski napadi.

Najvažniji događaji prethodnog dana u vezi s ratom u Ukrajini:

  • Ukrajina ponovo optužila Rusiju da je još jednom spriječila evakuaciju civila iz Mariupolja.
  • Uslovi u opkoljenom gradu Mariupolju postaju sve teži jer vladaju niske temperature, a civili nemaju struje dok su zalihe vode i hrane sve manje.
  • Za subotu ujutro dogovoreno je više humanitarnih koridora za grad Sumi na sjeveroistoku Ukrajine.
  • Američki predsjednik Joe Biden ponovio da njegova zemlja neće direktno vojno intervenirati protiv Rusije u Ukrajini, ali će proširiti listu ruskih oligarha koji su podvrgnuti ekonomskim sankcijama.
  • Kijev sugeriše da bi se Bjelorusija uskoro mogla pridružiti ruskoj invaziji Ukrajini.
  • Rusija iznosi nepotkrijepljene tvrdnje o aktivnostima američkog biološkog oružja u Ukrajini.

Pročitajte više: Volodimir Zelenski: “Samo je jedan izlaz iz rata”

Pratite nas na Facebook akter.ba - Zelenski pozvao ruske majke da ne šalju sinove u rat u Ukrajinu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori