Zašto na prozorima holandskih zgrada nemaju zavjese?

Nizozemska

Zbog čega na prozorima holandskih zgrada nećete vidjeti zavjese? 'Nepisano pravilo' još od srednjeg vijeka !

Dok šetate  uz kanale Amsterdama ujedno ćete šetati i uz niz uskih, visokih, spojenih kuća sa najviše  pet katova i tri uska prozora po katu – i  na tim prozorima nećete vidjeti zavjese.

Holanđani su poznati kao veoma prijateljski nastrojen narod, a zdravlje, sigurnost i sveopšte zadovoljstvo prioriteti su kojima se u ovoj zemlji teži. Takođe, njihova kultura se opisuje kao izrazito liberalna i otvorena, a tabu teme su nepoznanica.

Ako ste ikada posjetili zemlju lala i vetrenjača, sigurno ste osjetili opisanu atmosferu, kao i doživjeli da njeni stanovnici nemaju problem sa dijeljenjem svoje privatnosti. Jedan od pokazatelja navedenog je neobičan – u Nizozemskoj/Holandiji ćete na rijetko kom prozoru videti zavjese!

Holandska arhitektura i stambene zgrade obično budu prv ipovod za oduševljenje posjetilaca. Sve zgrade vizuelno su slične, jako uske i visoke, a dominantni materijali su cigla i drvo. Nekada davno, država je oporezivala gradnju u širinu, a Holanđani su se snašli pa su svoje nekretnine počeli da grade u visinu kako bi plaćali manje poreze.

Šetajući ulicama holandskih gradova, posebno uveče, moći ćete da zavirite u tuđe domove i vidite njihovu unutrašnjost. Holanđanima to nije neobično, upravo suprotno, poželjno.

Prihvaćeno objašnjenje ove pojave potiče još iz srednjeg vijeka, od kalvinizma, grane protestantizma, koja nalaže da iskreni građani nemaju šta da skrivaju, a da zavjese na prozorima mogu upućivati na suprotno. Holanđani se toga pridržavaju, smatrajući da slobodan pogled u njihov dom dokazuje da nemaju tajni.

Postoji i priča da zavjese na prozore ne stavljaju jer žele drugima da pokažu koliko su imućni, a dom smatraju dosljednom prezentacijom toga.

Trendovi u dizajnu enterijera se naravno mijenjaju, pa se danas nađe i poneki prozor sa zavjesama, ali generalno, ovo neobično pravilo se zadržalo. (Preuzeto: Facebook "Niste znali")

Pročitajte više: Ovo su neke zanimljivosti o Sarajevu

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)