Nedjelja je poseban dan u svakom domu. Porodica na okupu i prilika da se napravi kvalitetan i ukusan ručak.
Ovog puta predlažemo mesnu roladu.
Sastojci:
2 kg teletine
4 kašike ulja
60 g suhog mesa
2 česna bijelog luka
peršun
Vegeta
crni biber mljeveni
sol
2 kg krompira
1 kašika Vegete
Priprema:
Suho meso, peršun i bijeli luk sitno nasjeckajte, dodajte Vegetu, po želji malo limunova soka i sve dobro izmiješajte.
Meso oblikujte u veliki odrezak. Istucite ga, malo posolite i pobiberite. Premažite ga pripremljenom mješavinom i savijte u roladu. Povežite je koncem i posolite.
U pleh koji ovdje zamjenjuje stavite ulje i krompir narezan na deblje ploške. Posolite ga, pobiberite i izmiješajte.
Na krompir stavite pripremljenu roladu i dobro poklopite ili prekrijte aluminijskom folijom.
Stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 200°C. Kad je rolada napola pečena, okrenite je, po potrebi zalijte s malo vode i nastavite tako poklopljenu peći do kraja. Ukupno pecite oko sat i pol.
Pečenoj roladi skinite konac, narežite je na ploške i poslužite zajedno s krompirom i salatom po želji.
Savjet
Teletinu možete zamijeniti janjetinom, a ako upotrijebite junetinu, pecite barem 3 sata i dobiti ćete meso koje se topi u ustima.
Aluminijsku foliju važno je dobro pričvrstiti na rubovima pleha kako se meso za vrijeme pečenja ne bi osušilo.
Pročitajte više: Recept: Piletina sa sosom od limuna
Pratite nas na Facebook akter.ba -Za vaš nedjeljni ručak: Mesna rolada
Za vaš nedjeljni ručak: Mesna rolada