YouTube blokira RT i druge ruske medijske kanale koje finansira država

YouTube

YouTube blokira RT i druge ruske medijske kanale
Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket preko Getty Images
  • YouTube zabranjuje ruskim medijskim nalozima u vlasništvu države da unovčavaju na svojoj platformi.
  • Taj potez uslijedio je nakon što je Meta u petak uveo slična ograničenja nakon što je Rusija započela napade na Ukrajinu.
  • Suspenzija se odnosi na kuće poput RT-a i drugih ruskih medijskih organizacija kojima upravlja država.

YouTube se pridružuje Meti u zabrani ruskim medijskim organizacijama koje finansira država da prikazuju oglase ili profitiraju na svojoj platformi.

Kompanija je suspendovala RT i nekoliko drugih ruskih naloga u subotu, potvrdio je portparol YouTube-a za Insajder. Smjenjivanje dolazi kao odgovor na to što je ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak odobrio sveobuhvatni napad na Ukrajinu, koji uključuje pokretanje zračnih napada širom zemlje i guranje snaga u glavni grad zemlje Kijev.

Portparol je rekao da je kompanija takođe u procesu uklanjanja hiljada video snimaka koji krše politiku YouTube-a protiv obmanjujućih praksi.

„U svjetlu vanrednih okolnosti u Ukrajini, preduzimamo niz akcija“, rekao je portparol. "Pauziramo mogućnost monetizacije brojnih kanala na YouTubeu, uključujući nekoliko ruskih kanala povezanih s nedavnim sankcijama. Značajno ćemo ograničiti preporuke za ove kanale. I kao odgovor na zahtjev vlade, ograničili smo pristup RT-u i niz drugih kanala u Ukrajini."

Najava YouTube-a slijedi nakon Meta koji na sličan način ograničava ruske državne medije da monetiziraju sadržaje na Facebooku. Nathaniel Gleicher, šef sigurnosne politike Facebooka, prvi je u petak najavio napore na Twitteru , napominjući da će se promjene nastaviti s primjenom tokom vikenda.

"Poduzimamo opsežne korake u borbi protiv širenja dezinformacija o našim uslugama u regionu i nastavljamo da se konsultujemo sa spoljnim stručnjacima", rekao je portparol Mete za Insajder u petak. (finance-yahoo-com)

Pročitajte više: Ukrajinci masovno bježe: Na granici čekaju više od 60 sati

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)