Wimbledon mijenja pravila oblačenja za igračice – zbog mjesečnice

Tenis

Wimbledon mijenja pravila oblačenja za igračice
Foto: Profimedia

Wimbledonski teniski turnir ublažit će svoje propise o odijevanju i dopustiti igračicama da nose kratke tamne hlačice već u idućoj sezoni kako bi opušteno mogle igrati tokom mjesečnice, saopćio je All England Club u četvrtak.

  • Iduće godine žene i djevojke, sudionice turnira, moći će nositi kratke hlačice u boji budu li htjele”, rekla je u saopćenju izvršna direktorica londonskog Grand Slam turnira Sally Bolton.

Direktorica Wimbledona je dodala da je odluka donesena nakon “razgovora s igračicama i s predstavnicima organizatora”.

  • Nadamo se da će ova prilagodba pomoći igračicama da se usredotoče isključivo na igru i otklone mogući uzrok tjeskobe”, rekla je Bolton.

Pravila odijevanja nalagala su igračima i igračicama nošenje bijele odjeće na londonskom travnjaku, za razliku od drugih Grand Slam turnira, Australia Opena, Roland Garrosa i US Opena. Godine 2014. pravilo je postroženo i učesnici su morali nositi bijelo rublje kako bi se uskladili s politikom koja nalaže “sve bijelo”.

Tenis nije jedini sport u kojemu igračice imaju problem u vrijeme mjesečnice. Krajem oktobra ženski tim Manchester Cityja objavio je da njihove hlačice od iduće godine više neće biti bijele.

Pročitajte više: Osmanagić: Gradimo teniske terene u Visokom, Đoković će biti najčešći gost

Pratite nas na Facebook akter.ba - Wimbledon mijenja pravila oblačenja za igračice - zbog mjesečnice

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori