WHO: Delta soj postaje dominantan u svijetu

WHO: Delta soj postaje dominantan u svijetu
Internet, Ilustracija

Delta soj COVID-19, koji je prvo otkriven u Indiji, polako postaje dominantan soj koronavirusa u svijetu, saopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Velika Britanija je izvijestila o povećanju infekcija Delta sojem. Njemački zdravstveni radnici predviđaju kako će vrlo brzo postati dominantan soj u Njemačkoj, uprkos povećanju broja vakcinisanih.

Zvanični Kremlj je, osim “nihilizma”, za rekordan broj novoinficiranih u Moskvi i Rusiji okrivio i Delta soj, prenosi Al Jazeera.

- Delta je na dobrom putu da postane dominantan soj u svijetu zbog velike zaraznosti -izjavila je glavna naučnica u WHO-u Soumya Swaminathan.

Zvaničnici WHO-a su naveli kako je Afrika ostala kontinent koji zadaje brigu. Iako je tamo zabilježeno oko pet posto novih infekcija i oko dva posto smrtnih slučajeva u svijetu.

Slučajevi su se udvostručili u Namibiji, Sijera Leoneu, Liberiji i Ruandi prošle sedmice, rekao je jedan od šefova WHO-a za hitne slučajeve Mike Ryan. Dodao je da i je pristup vakcinama i dalje mali.

- Putanja je vrlo, vrlo zabrinjavajuća. Surova realnost je da smo, u eri brojnih sojeva s visokom zaraznošću, ostavili veliki broj stanovnika planete, ranjivu populaciju Afrike, nezaštićenu vakcinama -kazao je Ryan.

Izvor: FENA

Pratite nas na facebook akter.ba

Pročitaj više: Razni COVID sojevi: koliku zaštitu imamo od vakcina?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori