Vrijeme je za uzgoj ove magične biljke koja liječi sve – od bolesti jetre i žuči do crijevnih i želučanih problema

Zdravlje

Vrijeme je za uzgoj ove magične biljke
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Neven je vrtna biljka koju uzgajamo kao ukrasno cvijeće, ali sve više i kao ljekovitu biljku. U primorju raste i divlji neven (Calendula arvensis), njegove su glavice znatno sitnije. Uglavnom se ne rkoristi u ljekovite svrhe.

U ljekovite se svrhe koriste cvjetne glavice. Beremo ih kada se cvjetovi posve rascvatu, po suhom i sunčanom vremenu. Brzo se suše na zraku, nikako na umjetnoj temperaturi. Osušene glavice koristimo ili cijele ili od njih izdvajamo samo jezičaste, obodne cvjetove, koji izgledaju kao latice, ako se cijela glavica promatra kao cvijet. Također se rkoriste i listovi, najbolje svježi.

Nevenom liječimo niz bolesti - gnojne rane i opekotine, bradavice, kurje oči, različite kožne bolesti, otekline, nategnuća mišića, krvne podljeve, slabost jetre i slezene, probleme sa žuči; pospješuje stvaranje i izlučivanje žuči, liječi crijevne i želučane bolesti, pročišćava krv, regulira menstruaciju, dobro djeluje i kod kancerogenih oboljenja.

• ČAJ - 2 kašikice suhih cvjetova nevena prelijemo s 1/4 l kipuće vode, ostavimo 10 minuta i procijedimo. Kod žučnih tegoba uzima se taj čaj po 2-3 šoljice dnevno. Kod neurednih i bolnih menstruacija uzima se po jedna šoljica dnevno, sedam dana prije menstruacije. Isti čaj koristi se i za obloge.

• OBLOZI - natucane svježe listove stavimo kao oblog kod opekotina, čireva i gnojnih rana. Stavljaju se oblozi i od čaja.

• MAST - u 1 kg čiste svinjske masti stavi se 4 pregršta sitno isjeckanog cvijeta i listova nevena; kuhamo 10 minuta na laganoj vatri uz stalno miješanje. Ostavimo 12 sati, podgrijemo i dobro protisnemo kroz gusto sito. To je izvanredna mast za sve kožne bolesti.

• MASLAC - izmiješaju se u jednakim dijelovima svježi dobro izgnječeni listovi nevena i kozji maslac te malo ugriju da maslac postane tekući. Listovi nevena padnu na dno, a ljekovite tvari zadržane su u maslacu.

Pročitajte više: Građani na internetu čitaju da bi jod mogao pomoći u slučaju nuklearnoga napada

Pratite nas na Facebook akter.ba - Vrijeme je za uzgoj ove magične biljke koja liječi sve - od bolesti jetre i žuči do crijevnih i želučanih problema

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori