Vožnja kajakom privlači sve više mladih u Goraždu, uživaju u drinskim bukovima

Kajakaški klub "Buk" Goražde u samo nekoliko mjeseci doživio je potpuni preporod, nakon više godina pauze. Desilo se to nakon što su dvojica kajakaša Denis Rašidović i Ahmed Fazlić spasili djevojku od utapanja iz nabujale vode. Vožnja kajakom privlači sve više mladih u Goraždu!

Kajak se vratio na Drinu, o čemu svjedoče svakodnevni treninzi koje kajakaši priređuju na gradskoj plaži Žanj u samom centru grada. Neprestano vježbaju kako bi bili spremni za mini regatu 10. jula kada će kompletan klub spustiti od Ustikoline do Goražda.

Bit će to, kako najavljuju, spektakularan događaj u nizu aktivnosti koje planiraju.

Za samo tri mjeseca sve se u klubu promjenilo za 180 stepeni. Radimo na nekoliko strana. Završavamo papire oko izgradnje prostorija kluba na staroj lokaciji, radimo kamp na Modranu kod Ustikoline za pripreme sportista. Tu smo već postavili i drugi kontejner, upisali veliki broj mladih ljudi, trenažni proces na Žanju je u toku, prava nam je pozitivna ludnica - kaže Sanin Herenda, zamjenik predsjednika i trener Kajakaškog kluba "Buk".

Klubu je stigla pomoć u opremi od Kantonalne i gradske civilne zaštite. Svaka donacija koja stiže klubu uložena je u infrastrukturu te uređenje privremenih prostorija kluba.

Ovu godinu smo odlučili raditi sve na volonterskoj osnovi i bez članarine. Želimo privući veliki broj djece i omladine kako bi osjetili užitak u ovom sportu, jer ovo je nešto fenomenalnoi i poseban doživljaj. Radimo intenzivno i već smo postavili stazu neposredno uz plažu Žanj, na Modranu smo sve očistili kako bi spremili kamp za pripreme. Radi nas petorica, a radimo sa mladima od 10 do 15 godina, spremit ćemo ih za takmičenja već naredne godine jer ovdje planiramo okupiti BIH, Srbiju, Makedoniju i druge države, idemo punom parom, a imamo i punu podršku, posebno za izgradnju naših starih prostorija - kaže Herenda. Goraždu

Kajak u Goraždu tako je dobio novu šansu. U klubu su svjesni činjenice da je kajak više od sporta, svojevrsna turistička atrakcija, pa su "zasukali rukave". Kažu, klub će vratiti na stare staze slave kada je Goražde bilo domaćin četiri državna prvenstva.

Planove imamo, ali radimo korak po korak.10. jula je klupska regata, spustićemo svu djecu koja treniraju od Ustikoline do centra grada, uz roštiljadu i druženje, a početkom avgusta ćemo na kampovanje na Modran. Tu imamo i terene za odbojku i fudbal - kaže Herenda.

Lokalitet Modrana kod Ustikoline očistili su i uredili nedavno uz pomoć mladih sportista.

Interes za klub postao je ogroman, a vratio mu se i dio nekadašnje ekipe koja želi nastaviti rad sa mladima.

Već su nam se javili mnogi klubovi iz susjednih zemalja koji žele provesti vrijeme ovdje, zato su nam potrebni kapaciteti. Ovo je najbolje mjesto gdje može biti kamp, a osim toga planiramo raditi dvosmjerno, u takmičarskom dijelu gdje već naredne godine planiramo otvoreno prvenstvo u kajaku, a raditi i projekat spašavanja na vodi i pod vodom u koji ćemo uključiti starije kajakaše - kaže Herenda.

Kajak u Goraždu ima dugu tradiciju, brodarsko društvo 'Buk' je osnovano 1950. godine, na incijativu Brodarskog saveza BIH. Zgradu 'Buka' izgradio je klub još 1953.

Nekada su bile organizirane i Titove štafete rijekom Drinom. Svake godine je bilo takmičenje kajak i slalom Goražde, na kojem su 1962. učestvovale ekipe iz Austrije, Njemačke, Čehoslovačke i drugih. Klub je 1961. imao obje selekcije i žensku i mušku.

Izvor: klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori