Volodimir Zelenski: Cijela Europa je na meti Rusiji

Ukrajina

Zelenski upozorava: Cijela Europa je na meti Rusiji
Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da ruska agresija nikada nije bila ograničena samo na Ukrajinu i da joj je meta cijela Europa, pritom još jednom pozvavši Zapad na uvođenje potpunog embarga na ruske energente, te da Ukrajinu opskrbi s još oružja.

Zelenski je u obraćanju u subotu kasno navečer rekao da je ruska upotreba sile "katastrofa koja će neizbježno pogoditi sve".

"Namjere ruske agresije nisu ograničene samo na Ukrajinu. Cijeli europski projekt je meta za Rusiju", ustvrdio je ukrajinski predsjednik, kojem je u subotu u posjetu u Kijev došao britanski premijer Boris Johnson.

Trebaju više sankcija i oružja

Lider Ukrajine  / Zelenski dao veliki intervju: "Više ne mogu ni plakati"

Zelenski je rekao da sebi Rusija još uvijek može "priuštiti živjeti u iluzijama" i dovođenje novih vojnih snaga i nove opreme u Ukrajinu.

"To znači da trebamo još više sankcija i još više oružja za našu državu", apelirao je.

Nakon povlačenja od Kijeva, ruske snage gomilaju se na istoku zemlje, a Zelenski je poručio da je Ukrajina spremna za tešku bitku s agresorom.

"Ovo će biti teška bitka, no mi vjerujemo u ovu borbu i u našu pobjedu. Spremni smo se istodobno boriti i tražiti diplomatske načine koji će omogućiti okončanje ovog rata", izjavio je Zelenski.

Britanski premijer Johnson u subotu je obećao da će Ukrajini poslati oklopna vozila i protubrodske rakete, dodatnu podršku putem zajmova Svjetske banke, kao i da će osnažiti sankcije prema Rusiji te odustati od korištenja ruskih ugljikovodika.

"Druge demokratske zapadne države trebale bi slijediti primjer Velike Britanije. Vrijeme je da se uvede potpuna zabrana isporuke ruskih energenata i poveća isporuka oružja nama", rekao je Zelenski novinarima nakon susreta s Johnsonom.

Johnson je poručio da je cilj podrške Ukrajini osigurati da ta zemlja nikada više neće moći biti maltretirana, ucjenjivana i ugrožena na ovaj način.

Johnson je posljednji od stranih čelnika koji su posjetili Kijev nakon što su se ruske snage povukle iz tog područja. U petak je to učinila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je u subotu u Varšavi objavila da je u sklopu međunarodne akcije prikupljanja sredstava za potporu Ukrajini prikupljena 10,1 milijarda eura.

Pročitajte više: Zelenski upozorava: Rusi u povlačenju miniraju sve, čak i tijela ubijenih

Pratite nas na Facebook akter.ba - Volodimir Zelenski: Cijela Europa je na meti Rusiji

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori