Volkswagen razvija samovozeći električni ID.Buzz

Razvoj autonomnih automobila napreduje, a Ford i Volkswagen su investirali u tehnološku kompaniju Argo AI iz Pittsburga čije će inovacije koristiti pomenuti giganti. Volkswagen je najavio planove za testiranje autonomne vožnje koristeći potpuno električni kombi ID.Buzz.

Za one koji su možda zaboravili, ID.Buzz je konceptno vozilo bazirano na istoj MEB platformi korištenoj za Volkswagen ID.4. Kada konačno bude spreman za tržište, pojavit će se u putničkoj i teretnoj verziji. Prvi evropski centar za testiranje kompanija Argo AI će otvoriti ovog ljeta u Minhenu u Njemačkoj. A dotad bismo trebali vidjeti realističnu verziju ID.Buzza, ne koncept, render ili testnu mulu s drugačijom karoserijom.

"Naš cilj je da samovozeća verzija modela ID.Buzz olakša komercijalne usluge transporta i dostave od 2025. godine. U određenim gradovima će ljudi imati mogućnost da ih samovozeće vozilo odveze na njihove destinacije. Dostavljanje robe i pošiljki će biti olakšano našom uslugom autonomne vožnje", rekao je Christian Senger, direktor Volkswagenovih komercijalnih vozila.

Električni autonomni ID.Buzz će imati Level 5 autonomnu tehnologiju, privatnim korisnicima neće biti dostupan, nego će biti namijenjen komercijalnim biznisima s ograničenim pristupom individualnim potrošačima.

Podsjećanja radi, vozila sa Level 4 autonomnom tehnologijom se mogu samostalno kretati, ali posjeduju i upravljač te papučice kako bi vozač mogao preuzeti kontrolu u određenim okolnostima.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori