Vjenčanica princeze Diane će biti izložena u Kensingtonskoj palači

Vjenčanica princeze Diane
Vjenčanica princeze Diane će biti izložena u Kensingtonskoj palači ovog ljeta

O vjenčanici princeze Diane, izrađenoj od svile, i danas se priča. Na sebi je imala 10.000 ručno ušivenih perlica i bisera, a sam šlep bio je dug više od sedam i pol metara. To je najduži šlep koji je ijedna članica kraljevske porodice imala na svom vjenčanju.

Glamurozna vjenčanica princeze Diane će ponovo, nakon 25 godina, u junu biti izložena u palači Kensington. Princ William, vojvoda od Cambridgea i princ Harry, vojvoda od Sussexa, složili su se da će haljinu posuditi za izložbu „Royal Style In The Making“.

Vjenčanica princeze Diane bit će sastavni dio izložbe koja će se ovog ljeta održati u Kensingtonskoj palači povodom obilježavanja 60. rođendana princeze i 40 godina od dana vjenčanja s princom Charlesom.

Izložba ć biti otvorena 3. juna 2021.godine.

Prvi put nakon 25 godina voluminozna haljina od čipke s velom dužine 25 metara, koju su dizajnirali Elizabeth i David Emanuel, bit će prikazana u javnosti.

Izložba će ispitati odnos modnih dizajnera i njihovih kraljevskih klijenata kroz godine. Pored Dianine vjenčanice, izložba će također sadržavati važne i nikad viđene historijske modne komade poput tkanine koja je korištena za haljinu koju je kraljica Elizabeta II nosila još 1937. godine.

"Naša ljetna izložba u palati Kensington prikazat će neke od najvećih talenata britanskog dizajna, čiji je rad presudan za oblikovanje vizuelnog identiteta kraljevske porodice tokom dvadesetog stoljeća", rekao je kustos izložbe Matthew Storey.

Prvog jula, kada bi bio Dianin 60. rođendan, bit će otkrivena i statua pokojne princeze koju su naručili William i Harry u znak obilježavanja dvadesete godišnjice Dianine smrti i, kako piše Vanity Fair, "prepoznavanja njenog pozitivnog utjecaja u Velikoj Britaniji i širom svijeta".

Pročitaj više: Princeza Diana i Michael Jackson: Posebno prijateljstvo u svijetu slavnih

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori