Važna pravila za zdravlje srca

Čak 80% prijevremenih smrti od cirkulacijskih bolesti može se prevenirati održavanjem srca zdravim i praćenjem rizičnih faktora.


Iako svako može dobiti srčanu bolest, postoje skupine koje su u većem riziku. Posebnu pozornost morate obratiti na zdravlje svog srca ako pripadate jednoj od ovih sljedećih skupina:

  • imate visok holesterol, visoki krvni pritisak ili dijabetes
  • pušite
  • imate prekomjernu težinu
  • ne vježbate i ne krećete se
  • loše se hranite
  • imate porodičnu historiju srčanih bolesti
  • stariji ste od 55 (žene) ili 45 (muškarci)
  • imate oca ili brata koji su razvili srčanu bolest prije 55 godine
  • imate majku ili sestru koje su razvile srčanu bolest prije 65 godine

Kako očuvati zdravlje srca?


Održavanje zdravlja srca ne odnosi se samo na jednu stvar, već podrazumijeva niz koraka koje je potrebno kontinuirano provoditi, bez obzira na dob.

1. Prestanite pušiti


Pušenje je jedan od glavnih uzroka za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Pušači imaju gotovo dvostruko veću šansu od nastanka srčanog udara jer pušenje oštećuje sluznicu arterija, smanjuje količinu kisika u krvi i povećava krvni pritisak.

Čak i ako niste u životu zapalili cigaretu, svejedno ste u opasnosti ako ste pasivni pušač. Istraživanja pokazuju da osobe koje su izložene pasivnom pušenju kod kuće ili na poslu imaju oko 25 do 30% veći rizik od razvoja srčanih bolesti. Nepušači s visokim krvnim pritiskom ili povišenim holesterolom u krvi imaju još veći rizik od razvoja srčanih bolesti kad su izloženi pasivnom pušenju.

2. Pazite na stres


Upravljanje stresom može spriječiti ozbiljne zdravstvene probleme poput bolesti srca, depresije i visokog krvnog pritiska. Kada ste pod stresom veća je vjerojatnost da ćete pušiti, nećete vježbati i posezat ćete za alkoholom te će vam porasti krvni pritisak, a to je sve povezano sa srčanim problemima.

Iako za upravljanje stresom ne postoje unificirana pravila, ono što vam može pomoći su vježbanje i kvalitetan san, jer to dokazano ublažava stres. Osim toga, nije loša ideja svaki dan uzeti 15 minuta za sebe i opustiti se uz aktivnost koja vam odgovara. Također, oslanjanje na prijatelje i obitelj u stresnim situacijama također mogu pomoći da se lakše nosite sa stresom.

3. Oprezno s alkoholom


Alkohol može narušiti zdravlje srca i povećati rizik od razvoja srčanih bolesti, uzrokujući visoki krvni pritisak, aritmije i oštećenje srčanog mišića. Ipak, nije potrebno u potpunosti prestati piti alkohol, već ga konzumirati u umjerenim dozama. Za žene to znači najviše jedno piće dnevno, a za muškarce dva.

4. Više se krećite


Istraživanja pokazuju da osobe koje nisu aktivne imaju veću vjerojatnost za srčani udar od onih koji jesu.

Redovita tjelesna aktivnost može spriječiti srčane bolesti. Odraslima je potrebno najmanje 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno, kako bi smanjili rizik od razvoja koronarne bolesti srca.

Ipak, ni redovita tjelovježba nije dovoljna ako sjedite predugo. Novija istraživanja ukazuju na to da je dugotrajno sjedenje jako loše za zdravlje, bez obzira na vježbanje, što je pogotovo loša vijest za osobe koje rade poslove koji uključuju sjedenje.

Prema tome, uz vježbanje se pokušajte i kretati više puta tijekom dana. Primjerice, ako na posao dolazite autom, parkirajte ga koju ulicu dalje i prošećite, a tijekom radnog vremena uzmite kraće pauze i hodajte po uredu.

5. Pazite na prehranu


Zdrava prehrana je od iznimne važnosti za zdravlje srca, jer može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Prehrana koja je dobra za srce uključuje namirnice sa što nižim sadržajem zasićenih masti, dodanih šećera i soli.

6. Smanjite kilograme


Višak kilograma povezan je s manjkom vježbanja i lošom prehranom. Ako ste teži nego što biste trebali biti, imate veći rizik za povišen krvni tlak, visok kolesterol i razvoj dijabetesa tipa 2. Gubitak 5 do 10% tjelesne težine može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Jedina formula za uspješan gubitak kilograma uključuje zdravu prehranu, koja ne sadrži dodane šećere i zasićene masti, smanjen unos alkohola i redovitu vježbu.

7. Održavajte oralno zdravlje


Zdravlje zubi je pokazatelj zdravlja cjelokupnog organizma, uključujući i zdravlje srca.

Parodontna bolest desni povećava rizik od razvoja srčanih bolesti.

Brojne studije su pokazale da se bakterije iz usta mogu preseliti u krvotok i uzrokovati povišenje C-reaktivnog proteina, markera za upalu u krvnim žilama, što može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti i moždanog udara.

Pravilna oralna higijena uključuje redovito i pravilno pranje zubi, korištenje zubnog konca i redoviti odlazak kod stomatologa.

8. Redovito kontrolirajte čimbenike rizika


Visoki holesterol i visoki krvni pritisak mogu uzrokovati srčane bolesti i srčani udar, zbog čega ih je potrebno redovito kontrolirati. Kolesterol je potrebno kontrolirati barem jednom u 5 godina.

Kod nekih će osoba liječnik odrediti i češće kontrole. Krvni pritisak je pak potrebno provjeravati redovito, počevši od 18. godine života, jer visok krvni pritisak ne pokazuje nikakve simptome.

Osim preventivnih kontrola, važno je i da ste upoznati postoji li u vašojporodici historiju srčanih bolesti, jer nasljedni faktori povećavaju rizik od njihova nastanka.

Ako postoje, obavijestite svog doktora o tome kako biste provjerili koliko često i koje kontrole trebate obavljati.

Preuzeto: Haber.ba

PROČITAJTE VIŠE: Kako plivanje utječe na zdravlje

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)