Vatikan prvi put otkrio šta posjeduje od nekretnina

Vatikan je prvi put objavio informacije o tome šta posjeduje od nekretnina i otkrio da ih ima više od 5.000.
To je, kako prenosi Rojters, dio najdetaljnijeg finansijskog izvještaja Svete stolice do sada.

Informacije koje je Vatikan objavio sadrže dva dokumenta – konsolidovani finansijski izvještaj za 2020. godinu i prvi javni budžet za Upravu naslijedstva Apostolske stolice (Apsa).

Apsa, neka vrsta opšte računovodstvene kancelarije, upravlja nekretninama i investicijama, isplaćuje plate, bavi se nabavkama i ljudskim resursima. Njen budžet na 30 stranica pokazao je da Sveta stolica posjeduje 4.051 nekretninu u Italiji i oko 1.120 u inostranstvu. Tu nisu računali njene ambasade širom svijeta.

Dokumentacija pokazuje da je Apsa ulagala u nekretnine u luksuznim delovima Londona, Ženeve, Lozane i Pariza.

U zasebnom konsolidovanom finansijskom izvještaju za Svijetu stolicu objavljenom u subotu prikazan je deficit od 64,8 miliona eura u 2020. godini, u odnosu na 79,2 miliona eura u 2019. godini.

Vatikan, uključujući muzeje i banku, ima zaseban budžet. Da bi se smanjio deficit 2020. godine, oko 50 miliona eura je uzeto iz Piters Pens fonda.

Pandemija kovida-19 dosta je uticala na prihode Vatikana u 2020. godini. Bazilika Svetog Petra i vatikanski muzeji koje je 2019. posjetilo oko šest miliona ljudi bili su zatvoreni ili samo delimično otvoreni većim dijelom prošle godine.

Pročitajte više: Na današnji dan rođen je borac protiv aparthejda Nelson Mandela

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori