Uhapšen glavni osumnjičeni za organizaciju ubistva predsjednika Haitija

Policija na Haitiju saopštila je da je uhapsila doktora za kojeg se vjeruje da je ključni osumnjičeni za organizaciju prošlosedmičnog atentata na predsjednika Jovenela Moïsea.

Policija navodi da je Christian Emmanuel Sanon, 63-godišnji državljanin Haitija, početkom juna u zemlju došao privatnim avionom s "političkim motivima". Policija sumnja da je Sanon imao namjeru da postane predsjednik.

Moïse (53) je ubijen 7. jula u svojoj rezidenciji, a atentat je izvršila grupa od 28 stranih plaćenika, uglavnom bivših kolumbijskih vojnika. Supruga predsjednika povrijeđena je u napadu, a zatim je odletjela u SAD na liječenje.

Hapšenje Sanona najavljeno je na policijskom sastanku u nedjelju kasno navečer u glavnom gradu Port-au-Princeu.

"Ovo je osoba koja je u Haiti ušla privatnim avionom s političkim ciljevima", rekao je šef policije Leon Charles.

Rekao je da je prvobitni plan bio zarobiti predsjednika Moïsea, ali "misija se tada promijenila". Nije pojasnio detalje. Prva osoba koju je jedan od napadača pozvao nakon napada i policijske reakcije bio je upravo Christian Emmanuel Sanon.

"Kontaktirao je još dvoje ljudi za koje smatramo da su organizatori atentata na predsjednika Jovenela Moïsea", rekao je šef policije, ali nije otkrio ko su ostale dvije osobe.

S druge strane, BBC piše da još nije jasno ko je organizirao napad i s kojim motivom. Brojna pitanja ostaju bez odgovora, uključujući kako su atentatori uspjeli ući na posjed. Tjelohranitelji predsjednika Moïsea trebali bi biti ispitani kasnije ove sedmice.

Jedna istaknuta opoziciona ličnost otvoreno je izrazila skepticizam prema trenutnoj verziji događaja. Bivši haićanski senator Steven Benoit rekao je u petak lokalnoj stanici Magik9 radio da predsjednika "nisu ubili Kolumbijci", ali nije pružio dokaze koji potkrepljuju njegove tvrdnje.

Pročitajte više: Za ubistvo predsjednika Haitija osumnjičeni bivši kolumbijski vojnici

Pratite nas na facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori