Ubrzajte proces mršavljenja uz pomoć vode i kima

Odavno je poznato da je voda, najbolji napitak na planeti za dobro zdravlje i gubitak težine. Ukoliko želite ubrzati sagorijevanje masti u vodu dodajte kim. mršavljenja

Jedan od načina na koji voda podržava mršavljenje je zadovoljavanje apetita. Budući da isti dio vašeg mozga tumači signale gladi i žeđi, vašem mozgu je lako pomiješati ta osjećanja i natjerati vas da zbunite glad. mršavljenja

Istraživanje zasnovano na podacima Nacionalne ankete o zdravstvenim pregledima (NHANES) objavljenom u Annals of Family Medicine otkrilo je značajnu povezanost između neadekvatnog unosa vode i pretilosti, sugerirajući da dobra hidratacija igra ključnu ulogu u kontroli tjelesne težine.

Dakle, popijte i smršavite. Međutim, postoji li neki način da se mršavljenje brže dogodi kada se pije voda?

"Probajte vodu od kima", predlaže Trista Best, registrirana dijetetičarka s Balance One.

Vodu od kima možete lako napraviti kod kuće koristeći osušene sjemenke kima. Začin, bogat antioksidansima, dobar je za održavanje imunološkog sistema i zdravlja crijeva, smanjenje upale i smanjenje rizika od raka.

"Kim je istraživan zbog svojih prednosti gubitka masti i pokazano je da ubrzava metabolizam u procesu mršavljenja", kaže Best.

Brži metabolizam znači da tijelo sagorijeva kalorije većom brzinom.

U kliničkom ispitivanju koje je obuhvatilo 88 pretilih žena, eksperimentalna grupa žena je jela jogurt preliven kimom tokom dva obroka dnevno tri mjeseca. Kontrolna grupa je u istom periodu jela istu količinu jogurta, ali bez dodatka kima u prahu. Ispostavilo se da su samo one žene koje konzumiraju kim značajno smanjile svoju težinu, indeks tjelesne mase, opseg struka i masnu masu. Također, kod njih je zabilježen niži nivo ukupnog holesterola, triglicerida i LDL (lošeg) holesterola u krvi dok su povećavali dobar HDL holesterol.

Best također kaže da voda od kima pomaže u regulaciji razine šećera u krvi pomažući stanicama da pravilno reagiraju na glukozu i inzulin. Kad vam je šećer u krvi visok, u vašim ćelijama se može pohraniti više glukoze nego što vam je potrebno za energiju, a može se pretvoriti u mast.

Kako napraviti vodu od kima

Potrebni sastojci:

jedna čaša vode
jedna kašika kima
šoljica limuna

Sjemenke kima možete ostaviti u vodi da se natope preko noć. Ujutro smjesu od jedne čaše vode i kašike kima kuhajte 2-5 minuta. Nakon što se voda ohladi, procijedite sjemenke te dodajte malu šoljicu limuna (može i bez limuna).

Preporučuje se da napitku dodate malo prirodnog zaslađivača ili cimeta kako biste poboljšali okus.

Izvor: klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori