U Rusiji kazna za antivaksere od 10.000 € do 5 godina zatvora

Velike kazne

U Rusiji kazna za antivaksere od 10.000 € do 5 godina zatvora
Foto: pcnen.com

Ruski Institut “Gamaleja” razvija novu verziju vakcine Spunjik V i Sputnjik lajt protiv “omikrona”. Šta ruski naučnici znaju o novom soju? Kada će modifikovana vakcina biti odobrena za upotrebu? Kakvu je vakcinu u spreju primio predsjednik Vladimir Putin? Na sva ta pitanja odgovore zna prof. dr Sergej Boljević koji se iz Moskve ovog jutra uključio u „Uranak“ na televiziji K1.

Kako kažu iz „Gamaleja“ instituta, do februara 2022. moći će da isporuče tri milijarde Sputnik V i Sputnik light vakcina efikasnih protiv novog, omikron soja. Kako?

– Sputnik V i Sputnik light su vektorske vakcine sa adeno virusom. Na taj adeno virus „kači“ se mala genetska komponenta novog soja virusa korona. Dakle, osnova je ista, a drugi je dodatak – objasnio je profesor Boljević na K1. – Vakcina mora proći kliničko ispitivanje, pa potom ući u proces proizvodnje. Realno je očekivati je u februaru, ali kada je riječ o samom pravljenju vakcine, u smislu dodavanja novog soja, to je u „Gamaleji“ moguće uraditi za tri do četiri dana.

Omikron soj još uvijek nije stigao u Rusiju, a profesor Boljević kaže da je od početka pandemije upozoravao da je Afrika mjesto s kojeg će stizati mutacije.

– Afrika je opasan region, žarište, i biće tako sve dok se stanovništvo afričkih zemalja ne imunizuje. Nije omikron jedini soj koji će nam odatle stići, biće ih još – upozorava dr Sergej Boljević. – U svijetu vlada egocentrizam, samo bogate zemlje imaju neometan i neograničen pristup vakcinama.

U Rusiji je, kako kaže, prema posljednjim podacima ministra zdravlja imunizovano 70 miliona ljudi.

– Prije mjesec dana taj broj bio je dvaput manji, tako da se vakcinacija značajno ubrzala. Imamo veliki broj umrlih dnevno i to je napravio delta soj, umiru ljudi na respiratorima. Ohrabruje što broj novozaraženih opada – kaže dr Boljević. – Sputnik V vakcina pravi veliku količinu antitijela protiv delta soja. Imamo uvjeravanja da će Svjetska zdravstvena organizacija do kraja ove godine priznati Sputnik V vakcinu.

Boljević kaže da se ne razmatra uvođenje obavezne vakcinacije, jer veliki broj profesija poput ljekara, vojnika, policajaca, državnih službenika… već odavno ima tu obavezu.

Uvedene su rigorozne mjere protiv onih koji propagiraju antivakcinaciju, kaže dr Boljević.

– Vi možete da birate da ne primite vakcinu, ali ne smijete da propagirate antivakcinaciju. Zaprećena kazna za ovakvu vrstu propagande u Rusiji je, u najblažem slučaju kazna u iznosu od 10.000 evra, a u najtežem – pet godina zatvora.

Jedna od najvećih kontroverzi u svjetskoj javnosti je koju je to vakcinu, nazalno, primio ruski predsjednik Vladimir Putin. To zna prof. dr Sergej Boljević.

– Predsjednik Putin je primio dvije komponente vakcine Sputnik V, kao buster je dobio Sputnik light, a nedavno je primio nazalnu Sputnik V vakcinu koja je još u eksperimentalnoj fazi. Nazalna vakcina sprečava ulazak virusa u organizam, ona se prska u obje nozdrve i štiti sluznicu usta i nosa. Značajno je to što ona sprečava i da osoba prenosi virus. Očekujemo da će biti registrovana početkom sljedeće godine – kazao je prof. dr Sergej Boljević u „Uranku“.

Pročitajte više: Forto najavio da bi prvi kontingent vakcina Sputnik V trebao stići u junu

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori