U Moldaviji uhićeni članovi proruske skupine

Došli su iz Rusije s preciznim planom

Moldavska policija je u nedjelju  da je uhitila članove skupine
Moldavska policija je u nedjelju da je uhitila članove skupine

Moldavska policija je u nedjelju priopćila da je nekoliko sati prije protuvladinog prosvjeda uhitila članove skupine "pod kontrolom Moskve" kojoj je cilj destabilizacija te malene države bivšeg SSSR-a. Nakon što je u subotu navečer policija izvršila pretres, privedeno je 25 muškaraca, od kojih su nakon ispitivanja sedmorica zadržana u pritvoru, rekao je načelnik policije Viorel Cernauteanu.

Jedan policijski agent se uspio ubaciti u skupinu koju vodi moldavski Rus. Prema Cernauteanuu, uhićeni su došli iz Rusije s vrlo preciznim planom, a radi se o akcijama destabilizacije putem protuvladinih prosvjeda. Stranka moldavskog proruskog oligarha Ilhana Shora, koji se nalazi u egzilu u Izraelu, ponovo je mobilizirala svoje pristaše protiv proeuropske vlade u Kišinjevu uslijed velikih napetosti između Moldavije i Rusije.

Njegova stranka je ranije organizirala niz prosvjeda protiv proeuropski orijentiranih vlasti u Moldaviji, a najnoviji je zakazan za nedjelju poslijepodne u glavnom gradu Moldavije. SAD optužuje Rusiju da želi destabilizirati zemlju s 2.6 milijuna stanovnika kako bi instalirala prorusku vladu.

Regija Transnistrija se odcijepila 1990. godine

Moldavija se trenutno bavi proruskom separatističkom regijom Transnistrijom, čiji su čelnici pozvali UN da provede istragu o navodnom pokušaju ubojstva predsjednika regije.

Sigurnosni dužnosnici rekli su da su pokušaj ubojstva naredile ukrajinske obavještajne agencije. Transnistrija, područje koje graniči s Ukrajinom u kojem se govori ruski, odcijepila se od Moldavije 1990., godinu dana prije raspada SSSR-a.

Rusija je prošli mjesec optužila Ukrajinu da planira invaziju na Transnistriju nakon što je ondje izvela operaciju "pod lažnom zastavom", što Kijev niječe. Moldavija je to također opovrgnula.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori