U Francuskoj stupile na snagu nove anitcovid mjere

U Francuskoj stupile na snagu nove anitcovid mjere
Foto: DW

U Francuskoj su od danas na snazi nova ograničenja uvedena u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, a prema kojima su odrasle osobe dužne da prilikom ulaska na javna mjesta sa više od 50 osoba, dokažu da su vakcinisane ili da imaju negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati. 

To važi i za kafiće i restorane, vozove, avione, velike trgovačke centre i sajmove, javlja Anadolija.

Od kraja augusta te mjere će se primjenjivati ​​i na maloljetnike starije od 12 godina i starije, a ostaće na snazi ​​do 15. novembra kada će biti ponovo razmotrene i produžene u zavisnosti od situacije s pandemijom.

Foto: FENA

U Francuskoj su sa najmanje jednom dozom vakcinisana 44 miliona ljudi, što čini više od 60 posto populacije, a zdravstvene vlasti procjenjuju da će za kolektivni imunitet mora biti vakcinisano 90 posto populacije.

Sve je veći broj Francuza, uključujući i zdravstvene radnike, koji se protive vakcinaciji jer vjeruju da će to oslabiti njihov imunitet, i jer smatraju da se na taj način ugrožava njihova sloboda.

U prethodnom periodu u mnogim mjestima u Francuskoj su održani protesti zbog obavezne vakcinacije za pojedina zanimanja kao i uvođenja COVID-19 certifikata.

Kada je u pitanju epidemiološka situacija od prošlog mjeseca u Francuskoj je u porastu broj prijema na odjele intenzivne njege, a vlasti tvrde da su uglavnom u pitanju nevakcinisani pacijenti.

Izvor: FENA

Pročitajte više: Znakovi da imate delta varijantu razlikuju se od originalnog COVID-19

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori