U Engleskoj se odlučili vratiti “planu A” Više ne postoji čak niti obaveza nošenja maski

U Engleskoj se odlučili vratiti “planu A”
Foto: Ilustracija

Prošle sedmice su ukinute preporuke o radu od kuće, a mjere poput nošenja maski i covid propusnica, također uvedene u Engleskoj prošli mjesec zbog omikrona, okončane su u četvrtak.

Nakon neugodnog, ali prilično kratkog povratka mjerama borbe protiv koronavirusa potaknutim varijantom omikron, Engleska se vraća “Planu A” – učenju kako živjeti sa zarazom koja će vjerojatno ostati.

Vjeruje se da će booster doze, antivirusne pilule i lakše posljedice omikrona omogućiti vladi da se nosi s virusom koji se najvjerojatnije neće moći iskorijeniti. Druge zemlje koje također žele omogućiti normalan rad kompanijama i slobodu pojedincima pažljivo će pratiti kako će se epidemija razvijati u Engleskoj nakon ukidanja mjera.

Prošle sedmice su ukinute preporuke o radu od kuće, a mjere poput nošenja maski i covid propusnica, također uvedene u Engleskoj prošli mjesec zbog omikrona, okončane su u četvrtak, pa su se mjere vratile na razinu na kojoj su bile prošlog jula

Britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost priprema (UKHSA) sprema se ubuduće promijeniti fokus na podršku ranjivim pojedincima, umjesto da uvodi mjere na nacionalnoj razini, prema nacrtu politike.

“Dok počinjemo živjeti s covidom, odgovor UKHSA-a na covid će se preusmjeriti s nacije na ciljan odgovor, fokusiran na zaštitu najranjivijih”, piše u nacrtu. “Pobrinut ćemo se da naš budući odgovor bude još više učinkovitiji, fleksibilniji i lakši za građane te da osigurava vrijednost za novac.”

Britanski premijer Boris Johnson, koji je premijer otkad je od covida umrlo 150.000 ljudi, sedmi najveći broj u svijetu, u decembru je bio primoran predstaviti “Plan B” mjera, zbog čega je razbjesnio neke od vlastitih zastupnika. Sada ima snažan politički imperativ da ih odbaci.

Dok policija istražuje okupljanja u njegovim prostorijama tokom covid lockdowna, u očiglednom kršenju zakona kojeg je sam nametnuo, suočio se s najvećom krizom svoje karijere, dok mnogi članovi parlamenta iz njegove stranke smatraju da se život što prije mora vratiti u približnu normalu.

Pročitajte više: Engleska: Ukidanje svih ograničenja, najavljuje Boris Johnson

Pratite nas na Facebook akter.ba - U Engleskoj se odlučili vratiti “planu A” Više ne postoji čak niti obaveza nošenja maski

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)