Tvrde u Pentagonu: Ukrajinci trenutno raspolažu s više tenkova od ruske vojske

SAOPĆENJE

Ukrajinci se pohvalili se da su Rusi dosad ostali bez više od 680 tenkova

Zahvaljujući izdašnim pošiljkama iz niza evropskih zemalja. Ukrajina na bojnom polju trenutno raspolaže s više tenkova od ruskih oružanih snaga, tvrde u Pentagonu.

Kako piše britanski Telegraph, dva mjeseca od početka invazije eksperti tvrde da se ruska prednost u osnovi istopila. Zbog isporuke sovjetskih tenkova T-72 koje je Kijevu donirala Češka Republika kao i zahvaljujući isporukama oklopnjaka iz drugih članica NATO-a.

Ruski gubitak

- U ovom trenutku, Ukrajinci imaju više tenkova od Rusa i dobro ih koriste, izjavie je neimenovani visoki dužnosnik Pentagona.

Zahvaljujući izdašnim pošiljkama iz niza evropskih zemalja. Ukrajina na bojnom polju trenutno raspolaže s više tenkova od ruskih oružanih snaga. Tvrde u Pentagonu Tvrde da su većinom uništeni, ali da su neki i zaplijenjeni. U prilog ruskim nevoljama kada su tenkovi u pitanju ide pregršt snimki koje su se pojavljivale od početka rata na društvenim mrežama a koje prikazuju teško oštećene ili u potpunosti uništene "kraljeve" bojnog polja. Neke snimke prikazuju prava groblja tenkova.

Pozadina tolikih ruskih gubitaka krije se, prema tumačenju zapadnih eksperata, u činjenici da je Zapad Ukrajince prilično dobro opskrbio protutenkovskim naoružanjem. Moskva istovremeno raspolaže slabo održavanim vozilima i niskim moralom među svojim trupama.

- Prilično je znakovito to da su Ukrajinci uspjeli postići paritet s Rusima kada je riječ o tenkovima, komentirao je Mick Ryan, umirovljeni general pukovnik australske vojske koji trenutno radi u Centru za strateške i međunarodne studije.

Procjena analitičara

- Teren na istoku Ukrajine je pogodan za manevre s kombiniranim naoružanjem tako da brojke u tom slučaju svakako znače nešto. Isto tako su važni i kvalitetno zapovijedanje i taktika. Na oba ta polja Ukrajinci su debelo nadmašili Ruse - tvrdi Ryan.

Krajem marta je objavljeno da Ukrajina raspolaže s više tenkova nego što ih je imala 24. Februara, prvog dana rata, a tada ih je službeno imala oko 2.000. Od Rusa su do sada uspjeli preoteti najmanje 161 tenk, navodi web stranica specijalizirana za vojnu analitiku Oryx.

S druge strane, ruska je strana Ukrajincima preotela najmanje 43 tenka. Procjenuju analitičari na temelju podataka koji su se dosad pojavili u službenim i neslužbenim izvorima te na društvenim mrežama.

Još jedna prednost koju imaju Ukrajinci je logistika, odnosno činjenica da su njezine opskrbne linije interne, odnosno unutar područja u kojem se vode borbe, dok su Rusi prisiljeni tehniku dovoziti iz same Rusije ili Bjelorusije, a pritom su izloženi napadima jer njihovi konvoji se kreću nedovoljno osiguranim cestama.

Uče na vlastitim greškama

U Pentagonu tvrde da Rusi s protokom vremena uče na vlastitim greškama te da polagano mijenjaju taktiku dok se preorijentiraju na južno ratište i Donbas. To bi moglo značiti i da će povratiti svoju tenkovsku nadmoć, ali zasad nije jasno događa li se to.

I ukrajinska i ruska vojska najvećim dijelom se oslanjaju na tenkove nešto starije izrade T-72, koji su idealni za težak teren na istoku države.

S obzirom da su Ukrajinci uvježbani za rad na sovjetskim tenkovima, Amerika im zasad nije slala svoje tenkove, ali ih je zato opskrbila velikom zalihom protutenkovskog naoružanja i tu Kijev ima apsolutnu nadmoć nad ruskim agresorom.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori