Turski farmer upotrebom VR tehnologije povećava prinos mlijeka kod krava

Po uzoru na sličnu praksu u Rusiji

Farmer Izzet Kocak, po uzoru na sličnu praksu u Rusiji, odlučio je da iskoristi vrituelnu realnost kako bi od svojih krava dobio više mlijeka. Ova odluka ispostavila se kao ispravna za farmer-a.

Kocak se od 2018. u centralnoj turskoj regiji Aksaray bavi stočarstvom. Ima velike ambicije kada je riječ o prinosu mlijeka od 180 grla.

Kako bi ostvario ambicije, prvo je počeo u prostoru gdje se krave nalaze reproducirati klasičnu muziku. Veliki je broj stočara koji to također rade. Sada se odlučio da kod dvije krave koristi tehnologiju virtuelne realnosti (VR).

"Pokušavamo pronaći alternativne načine za povećanje prinosa mlijeka, a usljed poskupljenja hrane i sijena. Čuo sam da VR tehnologiju koriste u Rusiji pa sam se i ja odlučio na to. Posmatram deset dana kakva je učinkovitost ove tehnologije. Primijetio sam da se povećao kvalitet, kao i prinos mlijeka", izjavio je Kocak za Agenciju Anadolija (AA).

Napomenuo je da je upoznat o studijama o tome kako okolina u kojoj su krave utječe na proizvodnju mlijeka. Kako je kazao, u prosjeku je dnevno proizvodio 22 litra mlijeka, a uz upotrebu VR tehnologije proizvodi 27 litara.

Shodno tome, Kocak je odlučio da naruči još deset VR uređaja, prenosi list Daily Sabah.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)