Turska izvozi crni čaj u 110 zemalja: Najviše u Belgiju, Njemačku, SAD…

Turski čaj, koji se u toj zemlji proizvodi, izvozi se u mnoge zemlje, a 55 posto je izvezeno u zemlje Evropske unije. Najviše čaja se izvozi iz turskog grada Rize, čak 65 posto. Nakon toga slijede Istanbul i Ankara.

Potpredsjednik Udruženja izvoznika Istočnog Crnog mora Ahmet Hamdi Gurdogan rekao je da, iako se uglavnom crni čaj izvozi iz Turske, izvoz zelenog čaja je, također, porastao posljednjih godina.

– Naš izvoz čaja dostići će mnogo veće brojke s povećanjem raznolikosti naših proizvoda, kazao je Gurdogan.

Foto: Yeni Safak/Balkan News

Turska je izvezla 3.049 tona čaja u 110 zemalja u osam mjeseci 2021. godine. Ostvareni prihod od ovog izvoza bio je 11,9 miliona dolara. Dok se najviše izvozilo u Belgiju, Njemačku, SAD, Tursku Republiku Sjeverni Kipar, Francuska i Holandija su, također, ostvarile veliki prihod.

Čaj je prodat za 4.87 miliona dolara Belgiji, 1.2 miliona dolara Njemačkoj, 810.000 dolara SAD-u, 510.145 dolara Turskoj Republici Sjevernom Kipru, 495.000 dolara Francuskoj i 465.000 dolara Holandiji. Za razliku od prošle godine, čaj je poslan u još 16 zemalja, uključujući Etiopiju, Litvaniju, Hrvatsku, Dansku, Poljsku i Egipat.

Izvoz čaja u prvih osam mjeseci ove godine povećan je za 11 posto i količinom i zaradom u odnosu na isti period prošle godine. U istom periodu prošle godine ostvaren je izvozni prihod od 2.753 tone i 10,7 miliona dolara. Gurdogan je naglasio da se izvoz povećao, ali i da će se isti nastaviti povećavati zajedno s novim proizvodima.

Pročitajte više. Koje čajeve piti, a koje izbjegavati u trudnoći?

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti