Turska se priprema za prvi puni “lockdown”

U ovo vrijeme prošle godine, na Tursku se gledalo kao na priču o uspjehu u ranoj borbi protiv koronavirusa, a WHO ju je čak pohvalila

Na ulicama su velike gužve, tržni centri su krcati i brojni su zastoji u saobraćaju.

Neki žure na glavnu autobusku stanicu kako bi izašli iz Istanbula. Drugi kupuju zalihe alkohola jer će na snagu stupiti zabrana prodaje alkohola, javlja BBC.

Ovakvo je raspoloženje dok se Turska priprema da kasnije u četvrtak u svoj prvi puni lockdown od početka pandemije kako bi zaustavila nagli porast infekcija i smrtnih slučajeva.

WhatsApp grupama sada dominiraju poruke o tome kako će se živjeti u narednim danima.

U ovo vrijeme prošle godine, na Tursku se gledalo kao na priču o uspjehu u ranoj borbi protiv koronavirusa, a WHO ju je čak pohvalila.

Vlada je prerano ukinula restrikcije

Godinu dana kasnije, Turska se nalazi među zemljama koje je Covid najviše pogodio i s najvećom stopom zaraze u Evropi.

Ankara je i dalje ponosna na relativno nizak ukupan broj smrtnih slučajeva, oko 39.000. Vlasti poručuju da je pandemija još uvijek pod kontrolom, zahvaljujući snažnom zdravstvenom sistemu u zemlji. Ali skok broja slučajeva zaraze je zabrinjavajući.

Nakon drugog perioda restrikcija koje su počele prošlog novembra, broj dnevnih slučajeva pao je na oko 6.000 u jednom trenutku sredinom februara.

Ali čim je vlada u martu počela ublažavati restrikcije, novi val zaraze zapljusnuo je Tursku.

Vlada se tada okrenula ponovnom uvođenju restrikcija početkom aprila. Međutim, to nije bilo dovoljno za suzbijanje širenja zaraza.

Na vrhuncu u aprilu, bilo je više od 60.000 novih slučajeva zaraze i više od 300 smrtnih slučajeva na dnevnoj bazi.

Prema kritičarima, vlada je prerano ukinula restrikcije i postupak vakcinacije nije bio dovoljno brz.

Nove varijante virusa

Do sada je u ovoj zemlji od 82 miliona stanovnika, vakcinisano više od 22 miliona ljudi.

Turska uglavnom koristi kinesko cjepivo Sinovac, kao i manji broj vakcina Pfizer-Biontecha.

- Ubrzali smo diplomatske napore za nabavku vakcina, uključujući Sinovac, Pfizer-Biontech i Sputnjik V - rekao je ministar zdravlja Fahrettin Koca nedavno.

Druga kritika bila je upućena vladajućoj stranci AK predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana jer je organizovala kongrese u martu na kojima se okupljao veliki broj ljudi. Mnoga druga društvena okupljanja i javni protesti su bili zabranjeni.

Naučnici također kažu da su nove varijante, posebno britanski soj, ubrzali stopu zaraze.

Bez obzira na razlog nastajanja novog vala, Erdogan je konačno najavio potpuni lockdown koji stupa na snagu od 19.00 sati po lokalnom vremenu danas i trajat će do 17. maja.

Nove mjere uključuju ostanak ljudi u kućama osim za kupovinu i hitne medicinske potrebe, posebne dozvole će morati biti izdate za međugradska putovanja, škole će se zatvoriti, a korisnicima javnog prijevoza bit će uvedena stroga ograničenja broja putnika i ograničena je prodaja alkohola.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori