TURSKA: ČLANOVI NOVOG SAZIVA VELIKE NARODNE SKUPŠTINE

POLOŽILI SVEČANU ZAKLETVU

Članovi novog saziva Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) danas su polažili svečanu zakletvu i preuzeli mandate, a početku ceremonije prisustvovao je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Parlamentarni izbori u Turskoj održani su 14. maja, a Vrhovna izborna komisija je prije tri dana objavila zvanične rezultate izbora.

Čelnik Stranke nacionalnih pokreta (MHP) Devlet Bahceli (75) predsjedavao je sjednicom kao najstariji zastupnik. Prisutni u dvorani su odali počast osnivaču Republike Kemalu Ataturku, a prvi je zakletvu položio Bahceli.

Turski predsjednik Erdogan prisustvovao je prvom dijelu svečane sjednice, a polaganje zakletvi trajalo je satima.

Na izborima 14. maja Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AK Parija) pobijedila je sa osvojenih ukupno 268 mjesta u parlamentu.

Uz AK Partiju, njeni partneri iz Narodnog saveza, Stranka nacionalnog pokreta (MHP) osvojila je 50 mjesta, a Stranka ponovnog blagostanja (YRP) pet, osiguravši zajedničku većinu od 323 mjesta od ukupno 600 u parlamentu.

Republikanska narodna partija (CHP) osvojila je 169 mandata, a sa partnerima iz Nacionalnog saveza osigurala je ukupno 212 mjesta u parlamentu, javlja Anadolija.

Preostalih 65 mjesta u parlamentu osvojio je Savez za rad i slobodu, koju čine Stranka zelene ljevice sa 61 zastupničkim mjestom i Turska radnička partija s četiri.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti