Pronađeni dokaz koji ukazuju na Trumpovu poslovnu prevaru

Ured državnog tužioca New Yorka je u utorak rekao da je pronašao "značajne" dokaze koji sugeriraju da je kompanija bivšeg predsjednika Trumpa počinila prevaru i zatražila od državnog sudije da naredi Trumpu i dvoje njegove djece da svjedoče u istrazi.

Tokom protekle godine, ured glavnog tužioca je rekao da je istraga "razvila značajne dodatne dokaze koji ukazuju na to da je Trump Organization koristila lažne ili obmanjujuće procjene imovine kako bi dobila niz ekonomskih koristi, uključujući zajmove, osiguranje i poreske olakšice ."

Državna tužiteljica New Yorka Letitia James (D) istakla je fokus istrage njenog ureda posljednjih godina, ali podnesci u utorak su prvi put da je najviši državni službenik iznio bilo kakve optužbe za nedjela. Džejms je rekao da je istraga u toku i da nema konačne odluke da li će kompaniju optužiti za prevaru.

"Trampovi se moraju pridržavati naših zakonskih poziva za dokumente i svjedočenja jer niko u ovoj zemlji ne može birati da li i kako se zakon primjenjuje na njih", rekao je James u izjavi. "Nećemo biti sputani u našim naporima da nastavimo ovu istragu i osiguramo da niko ne bude iznad zakona."

James je rekao da dokazi zahtijevaju dalju istragu.

Njen ured je naveo u zahtjevu da primora bivšeg predsjednika i njegovu djecu da svjedoče da je Trump Organization lagala o nekim od vrijednosti svoje imovine i povećala vrijednost njujorškog golf kluba za vlastitu finansijsku korist.

Brojke su navodno pomogle kompaniji da dobije bolje uslove zajma i olakša porezno opterećenje.

Djeca bivšeg predsjednika su bila blisko uključena u transakcije o kojima je riječ, rekao je James.

Džejms pokušava da iznudi svedočenje od Trampa i dvoje njegove dece, Donalda Trampa mlađeg i Ivanke Tramp. Drugi sin, Eric Trump, već je svjedočio u uredu.

Trump Jr. vodi porodičnu kompaniju sa svojim bratom, dok je Ivanka Trump bila izvršna potpredsjednica za razvoj i akvizicije najmanje do 2016. godine.

"Tako da nećemo tolerisati njihove pokušaje da izbjegnu svjedočenje u ovoj istrazi", rekao je državni tužilac. "Nećemo biti sputani u našim naporima da nastavimo ovu istragu, otkrijemo činjenice i tražimo pravdu, bez obzira na to koliko nam prepreka na putu gospodin Trump i njegova porodica budu stavili na put."

Advokat koji zastupa Trumpove nije odmah odgovorio na upit za komentar.

Trump i njegova porodica su u prošlosti rekli da je istraga politički motivirana.

Donald Tramp mlađi je u tvitu u srijedu ujutro rekao da Jamesova istraga "nije ništa drugo do njena politička osveta u ime cijele Dem stranke", dodajući da bi ona trebala biti isključena.

PROČITAJTE VIŠE: Trump prikupio milijardu dolara za novi biznis

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)